Fudbal

Bh. treneri izmjene u UEFA klupskim takmičenjima smatraju prednošću

Bh. treneri izmjene u UEFA klupskim takmičenjima smatraju prednošću
Foto: N.N. | Bh. treneri izmjene u UEFA klupskim takmičenjima smatraju prednošću

Novim odlukama UEFA možda možemo profitirati, smatra Vlado Jagodić, šef stručnog štaba ekipe Borca, koja će se u predstojećoj sezoni boriti za plasman u Ligu Evrope.

Kvalifikacije za Ligu Evrope igraće i Zrinjski i Željezničar, dok će se Sarajevo boriti za Ligu šampiona. Iako je najnovija odluka UEFA predmet rasprava u fudbalskim krugovima, Jagodić smatra da samo jedna utakmica u kvalifikacijama i termin početka takmičenja sredinom avgusta može biti prilika bh. klubovima da prvi put naprave neki značajniji iskorak na međunarodnoj sceni.

Strateg Banjalučana priželjkuje da žrijebom dobije ulogu domaćina, ali i ako se ne desi takav rasplet, prednost bi mogla biti činjenica da BH Telecom Premijer liga BiH počinje prije kvalifikacija, odnosno 1. avgusta.

"Ništa promijeniti ne možemo. Možemo se nadati sreći da budemo domaćini, ali na drugoj strani i ako budemo gosti mislim da je lakše iznenaditi protivnika u jednom meču, nego u dva", kazao je Jagodić i dodao:

"Mišljenja sam da ćemo mi sada svi profitirati, što se tiče četiri bh. kluba, jer ćemo napokon imati situaciju da se na miru odrade pripreme i da pritom odigramo tri takmičarske utakmice prije evropskih. To je veliki plus i nešto što dosad nije bio slučaj. Uvijek su naši klubovi padali u Evropi jer nisu mogli naći ključ uspjeha u trenutku kada igraju u Evropi, a domaća sezona još nije počela. Sada je drugačije, posebno ako dodamo da Borac ima još šest dogovorenih pripremnih utakmica, što je ukupno devet prije Evrope."

Odluke UEFA za Jagodića su očekivane. Iako su zamjerke imali treneri u Srbiji, najprije starteg Partizana Savo Milošević, jer smatra da se njegovom timu igranjem jednog meča značajno umanjene šanse, u bh. prilikama domaći teren, bar sudeći po trenutnoj situaciji, možda i ne bi donio veliku prednost.

"Ja sam očekivao da će se UEFA odlučiti za regionalni princip. Što se tiče Borca, mi još ne znamo hoćemo li moći igrati pred publikom. U tom slučaju bilo bi nam gotovo svejedno", kazao je Jagodić.

Vinko Marinović Sarajevo će voditi u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nekadašnji trener Zrinjskog i Borca dijeli slično mišljenje s kolegom Jagodićem.

"Ovo je sada jedna specifična situacija za nas i pokušaćemo je iskoristiti na pravi način ako je moguće. Igraćemo prvo prvenstvo pa Evropu i to možda može biti dobro jer ćemo imati takmičarskih utakmica u nogama. Što se tiče igranja jedne utakmice, moraćemo se uzdati u sreću u žrijebu kojim će se odlučivati domaćinstvo. Bilo bi lijepo igrati kod kuće, ali i ako ne bude tako moramo tražiti svoju šansu", istakao je Marinović.

Mladen Žižović, strateg Zrinjskog, poručuje da se ne zamara odlukama na koje ne može uticati.

"Sve što se ne može promijeniti treba prihvatiti, te pokušati izvući najbolje iz toga ako je moguće. Nema potrebe za nerviranjem. Što se tiče nas, bićemo nosioci u prva dva kola, u skladu s tim ambicije su nam da prođemo dalje, a nadamo se naravno sreći da ćemo biti domaćini u Mostaru. Ako bude tako, onda je odluka UEFA za nas dobra. Ako dobijemo ulogu gosta, pritom protivnika koji je nepoznanica, onda putovanje, u konačnici će nam posao biti dosta teži. U svakom slučaju moraćemo prihvatiti situaciju", kazao je Žižović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije