Fudbal

Boban: Uspjeh reprezentacije i otvaranje zgrade veliki moment za BiH

Boban: Uspjeh reprezentacije i otvaranje zgrade veliki moment za BiH
Foto: Anadolija | Boban: Uspjeh reprezentacije i otvaranje nove zgrade veliki moment za BiH

Ponosan sam što sam u Sarajevu. To je grad svih čudesa i uvijek je lijepo doći ovdje, rekao je danas u Sarajevu Zvonimir Boban, zamjenik generalnog sekretara Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA).

Boban boravi u zvaničnoj posjeti Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) povodom otvaranja nove zgrade administrativnog centra N/FS BiH u četvrtak, 22. novembra, u sarajevskoj opštini Novi Grad.

"Dolazim kao prijatelj, nogometni čovjek ispred FIFA-e. Tu sam u trenutku dok se otvara kuća nogometa, iz poštovanja prema N/FS BiH i predsjedniku Elvedinu Begiću. Odlučili smo danas doći i podijeliti veliki nogometni moment za cijelu zemlju iako neću moći biti na svečanosti u četvrtak radi brojnih obaveza u FIFA-i. Otvaranje zgrade je plod predanog i pametnog dugogodišnjeg rada. Nova zgrada će dati bitnost nogometu u BiH i dodatnu odgovornost ljudima koji rade u administraciji Saveza da budu još bolji i željniji uspjeha", istakao je Boban, osvrnuvši se na uspjeh reprezentacije BiH plasiravši se u elitnu UEFA Ligu nacija "A":

"Predsjednik Begić je pogodio s Robijem (angažmanom Roberta Prosinečkog za selektora BiH, op.a.). Ova momčad BiH je transformirana. Smjena je generacije. S Pjanićem i Džekom kao stupovima igre reprezentacija BiH ima dva velikana u svojim redovima. U početku, dok se sve slagalo moralo je malo biti i sreće. Kako je vrijeme prolazilo, stvorila se sjajna atmosfera, duh i vjera da se može skinuti kompleks malih, da su bh. igrači talentirani i da mogu uraditi nešto veliko što je pitanje osobne hrabrosti. Plasmanom u Ligu nacija 'A' moglo bi doći i do još većeg rezultata i koliko vidim cijela zemlja jako je ponosna na momčad. Vjerujem da će Robi s ovom reprezentacijom napraviti još bolje rezultate u budućnosti na koje će cijela zemlja biti ponosna".

Za razvoj fudbala u svijetu FIFA troši milijardu i 700 hiljada dolara

Istakao je da je FIFA i dalje spremna pomagati razvoju fudbalske infrastrukture u BiH, ali i cijelom svijetu.

"FIFA kroz program pomaže sve saveze. Prije za jedan ciklus za razvoj nogometa, infrastrukturu i unutrašnje razvoje saveza, trošili smo 340 do 360 miliona dolara. Danas u svijetu u ciklusu trošimo milijardu i 700 miliona dolara", kazao je Boban pojasnivši da novca ima te da klubovi i lokalne zajednice trebaju praviti projekte, upućivati ih u nacionalne saveze nakon čega FIFA razmatra projekte i u velikom broju slučajeva ih odobrava.

"Treba raditi, a ne sjediti po kafićima i 'lajati' o nogometu'", naglasio je Boban, dodavši da nacionalni savezi s Balkana rade puno bolje nego ranije i da veoma dobro kotiraju u svjetskoj fudbalskoj organizaciji.

Boban je izjavio i da mu je drago i da je ponosan što će zagrebački Dinamo poslije 49 godina igrati na proljeće u Evropi, odnosno UEFA Evropa ligi. Istakao je i da je njegov bivši klub s kojim je kao igrač stekao svjetski slavu, AC Milan na dobrom putu povratka na staze stare slave.

"Milan je najveći klub u svijetu poslije Real Madrida i vjerujem da će se vratiti tu, gdje mu je mjesto", rekao je Boban.

Istakao je da će FIFA u martu 2019. godine odlučivati o formiranju Lige nacija na planetarnom nivou, odnosno Svjetskom klupskom prvenstvu, eventualnom novom formatu i finansijskim aspektima.

Uskoro tri nova pravila fudbalske igre

Kazao je da se VAR pokazao kao briljantna stvar, što je potvrđeno na Mundijalu u Rusiji, kao i da će, takođe u martu, vjerovatno FIFA uvesti tri nova pravila fudbalske igre.

"VAR nije pravilo nogometne igre, nego potreba za bolje donošenje sudijskih odluka. Nije se više moglo prihvatiti da se dešavaju kardinalne greške. Nije bilo podnošljivo. Doći će i do novih, tačnije tri male preinake. Već ih testiramo i FIFA će ih implementirati vjerovatno u martu naredne godine o čemu ćemo prekosutra raspravljati na sastanku u Glazgovu. Prvo od tri nova pravila je da sudija može poslati igrača na najbliže mjesto da izađe s terena kako bi se izbjeglo oduzimanje vremena, da može dodijeliti žuti karton svima koji sjede na klupi, te da prilikom izvođenja lopte iz peterca igrač je može primiti unutar šesnaesterca", pričao je Boban.

Više se ne krše prava radnika za SP u Kataru

Na pitanje "o kršenju ljudskih prava radnika prilikom priprema i gradnje objekata za Mundijal u Kataru 2022. godine", odgovorio je:

"Te osude treba uzeti s rezervom. Katarska država ispunjava prava radnika. Prema posljednjem izvještaju popravilo se stanje u odnosu na početne dječije bolesti. FIFA će napraviti sve da i to SP bude u najboljem redu, a i Katar je sposoban i prekvalitetan da sve odradi kako treba. Bio sam tamo, uslovi su sjajni i sve je pet zvjezdica, čak i malo previše", kazao je Boban.

Begić se zahvalio FIFA

Elvedin Begić, predsjednik N/FS BiH, zahvalio se Bobanu na posjeti N/FS BiH i pomoći FIFA.

"I FIFA i UEFA pružaju pomoć, ali ne grade terene. Pitanje je koliko smo spremni da prihvatimo pomoć u određenim sredinama. FIFA i UEFA očekuju akciju lokalne zajednice i klubova, pa da pomognu. Ulaganja u stadion 'Grabavica' napravljena su kako bi imali rezervnu opciju za nastupe reprezentacije u Ligi nacija, što je propisano i pravilnikom i bila je naša obaveza", rekao je Begić izrazivši vjerovanje da će "u narednom periodu biti još ovakvih akcija u BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije