Fudbal

Dva derbija otvaraju sezonu Premijer lige BiH

Dva derbija otvaraju sezonu Premijer lige BiH
Foto: Ilustracija | Dva derbija otvaraju sezonu Premijer lige BiH

Ovog vikenda počinje sezona 2019/2020. Premijer lige BiH u fudbalu, a dvostruku krunu braniće Sarajevo, koje će prema prognozama uz Zrinjski sloviti za glavnog favorita za osvajanje šampionske titule. Već prvo kolo donijeće sraz ovih ekipa, a mnogo pažnje izaziva i duel na "Grbavici", gdje će Željezničar dočekati ekipu Borca.

Sarajevo i Zrinjski su dosta dobro odradili prelazni rok, posebno se to može reći za Mostarce, koji su doveli ciljana pojačanja, a pravi ispit imaće već u nedjelju protiv aktuelnog prvaka, koji je pružio dobar otpor favorizovanom Seltiku i najavio pohod na odbranu titule.

"Grbavica" će u subotu naveče biti poprište duela starih rivala Željezničara i Borca. Koliko mogu i jedni i drugi teško je prognozirati, "Željo" je zadržao okosnicu ekipu, koja je ne tako davno navijačima često priređivala traume, dok s druge strane pojačani Borac u povratničkoj sezoni želi zauzeti mjesto koje mu pripada.

"Grbavica" je tradicionalno neugodna za Borac, koji je od 25 utakmica na ovom terenu, računajući i one u bivšoj Jugoslaviji, slavio samo dva puta. Uz to su se još samo pet puta kući vratili neporaženi.

"Spremni smo i jedva čekamo da počne prvenstvo. Atmosfera u ekipi je odlična. Ne postoji nijedan razlog da ne pružimo dobru fudbalsku predstavu, a mislim da su sva tri ishoda realna i nijanse će da odluče", rekao je Branislav Krunić, trener Banjalučana.

Stojan Vranješ je prošle sezone bio motor Borca, koji je kroz Prvu ligu RS krčio put ka povratku u bh. eliti. Prije toga je igrao upravo za "Želju" i solidno poznaje rivala.

"Čeka nas teška utakmica, ali moramo da budemo pametni i sigurno neće biti tako teška. S ovim rosterom možemo da napravimo probleme Željezničaru. Oni su uvijek favorit na 'Grbavici', ali smo mi tim koji na svakom meču ide na pobjedu", jasan je Vranješ.

Osim Borca, osvježenje ove sezone bi trebalo da bude Velež, koji već na startu želi pokazati da se neće dovoditi u situaciji da strahuje za opstanak. S druge strane, Mladost će biti na velikim ispitu nakon što ju je napustio veliki broj igrača. Isto se može reći i za Slobodu, koja u prvom kolu ima težak zadatak protiv umornog Radnika. Enigma, bar na samom početku lige, biće i Zvijezda 09, koju je napustio gotovo cijeli tim, a već okršaj protiv i ove sezone snažnog Tuzla sitija daće odgovor u kojem bi smjeru trebalo da ide premijerligaš iz etna sela Stanišići.

"Naša ekipa je dosta promijenjena u odnosu na prošlu sezonu. Spremni smo za prvo kolo, očekujem da igrači ispune ono što se traži od njih i da odrade stvari koje smo radili tokom cijelog pripremnog perioda. Nema razloga da tako i ne bude, nadam se najboljem rezultatu", kazao je šef struke Zvijezde Boris Savić.

Kolo će zaključiti u ponedjeljak Široki Brijeg, standardni pretendent za vrh, i Čelik, koji je konačno odradio pripreme na vrijeme, imao solidan prelazni rok te bi mogao biti iznenađenje sezone.

Parovi prvog kola, subota: Velež - Mladost (17.30), Zvijezda 09 - Tuzla siti (17.30), Željezničar - Borac (20.30), nedjelja: Sarajevo - Zrinjski (19), Sloboda - Radnik (20.30), ponedjeljak: Široki Brijeg - Čelik (21).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije