Fudbal

Engleska i Danska na "Vembliju": "Lavovi" čekaju finale 55 godina

Engleska i Danska na "Vembliju": "Lavovi" čekaju finale 55 godina
Foto: UEFA | Engleska i Danska na "Vembliju": "Lavovi" čekaju finale 55 godina

Prvi put od 1966. godine fudbalska reprezentacija Engleske će pokušati da dođe do finala nekog velikog takmičenja.

Naime, "Gordi Albion" će večeras u polufinalu na svom "Vembliju" pokušati srušiti Dansku. Iako im mnogi daju ulogu favorita tokom cijelog turnira, a naročito nakon pobjede nad Njemačkom, te ih stavljaju u prvi plan za konačno prvo osvajanje trofeja, Englezi su i te kako oprezni. Mnogo puta kroz istoriju okliznuli su se upravo u samoj završnici. Na Ostrvu su još svježa sjećanja na Mundijal u Rusiji održan 2018. godine, kada su u polufinalu ispali od Hrvatske. Navijači, javnost, ali i sami igrači nadaju se da su iz tog duela sa "vatrenima", koje su na ovom Evropskom prvenstvu savladali u grupnoj fazi rezultatom 1:0, ipak izvukli pouke.

"Poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva i danas nas boli. Moramo zato u srijedu da izađemo na teren sa boljim osjećajem nego što smo onda imali protiv Hrvatske u Rusiji. Sada smo u znatno boljoj situaciji, imamo bolji tim, više motivacije i naučili smo iz tog iskustva mnogo", rekao je fudbaler Engleske Hari Megvajer.

Bez obzira na to što su kosturom imali blago povoljniji žrijeb u nokaut fazi, Englezi znaju da ih protiv Danaca čeka veliki izazov.

"Danska je dobar tim. Odlični pojedinci, odlično ukomponovani i to su dokazali kroz sve dosadašnje utakmice. Znamo da će biti teška utakmica, ali fokusirani smo na sebe. Mi moramo odigrati našu najbolju partiju i otići u finale", dodao je Megvajer.

Danska je reprezentacija koja u svojim trofejnim vitrinama ima čak dvije medalje sa smotre najboljih ekipa Starog kontinenta. U Francuskoj su davne 1984. godine bili bronzani, da bi 1992. u Švedskoj podigli pehar iako su na turnir otišli umjesto reprezentacije tadašnje Jugoslavije, kojoj su izrečene sankcije. Danska fudbalska legenda Peter Šmajhel bio je dio danske selekcije, koja je iznenadila Evropu 1992. godine. On je tada odbranio penal Marka van Bastena i Danci su u polufinalu eliminisali Nizozemsku rezultatom 5:4. Bivši golman Mančester junajteda komentarisao je i šanse Danaca da eliminišu Englesku.

"Kad dođete u polufinale, ma ko da je sa druge strane morate znati da igrate protiv dobre ekipe. Svaki tim koji je stigao do završnice je kvalitetan. Mogli smo igrati i protiv Italije i protiv Španije i rekao bih isto. Jednako su dobri timovi, ali mislim da smo i mi dokazali kvalitet i da možemo da budemo podjednako opasni za sve", rekao je Šmajhel.

Selektoru Engleske Geretu Sautgejtu ovo će biti drugo uzastopno polufinale na velikim takmičenjima.

"Divno je što imamo rezultate koji vraćaju našu zemlju na fudbalsku mapu. Pred nama je sjajna utakmica sa Danskom, sjajno je biti dio te utakmice i voditi svoj tim. Na 'Vembliju' je svaki meč poseban, a polufinale je superposebno. Ali nećemo samo dobiti meč zato što smo domaćini. Moramo da igramo dobro i da budemo dobro pripremljeni kao što je bio slučaj za sve mečeve. Imamo sjajnu priliku. Prilika je da ispišemo istoriju. Nikada nismo bili u finalu Evropskog prvenstva, tako da to nije veliki pritisak za ovaj tim. To je još jedan izazov koji imamo pred sobom i u ovom trenutku smo na visini zadatka", rekao je Sautgejt.

Utakmica polufinala Engleska - Danska igra se večeras, s početkom u 21 sat. Sinoć su prvo polufinale, takođe u Londonu, odigrale reprezentacije Španije i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije