Fudbal

Italija dočekuje Švajcarsku bez najboljeg strijelca Serije A

Italija dočekuje Švajcarsku bez najboljeg strijelca Serije A
Foto: Facebook | Italija dočekuje Švajcarsku bez najboljeg strijelca Serije A

Fudbalske reprezentacije Italije i Švajcarske po treći put će ove godine odmjeriti snage, a sutrašnji meč igraće se od 20:45 časova u Rimu, a u okviru grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Nakon šest odigranih kola Italija i Švajcarska imaju po 14 bodova, pa je jasno da će ova utakmica odlučivati o tome ko će direktno na Svjetsko prvenstvo, a ko u dodatne kvalifikacije, tako da kalkulacija nema. Italija je trenutno na prvom mjestu zbog bolje gol razlike koja je 12:1, dok je gol razlika Švajcarske 10:1.

Upravo zbog gol razlike Švajcarcima neće biti nimalo lako ostvariti prvo mjesto u grupi, jer zbog slabije gol razlike od Italije moraju pobijediti na Olimpiku ako žele preuzeti vodeće mjesto. To će biti zaista teško, s obzirom na okolnosti, a svi se stručnjaci slažu se da Italija u ovaj meč ulazi kao favorit.

Italija je u grupnoj fazi na Evropskom prvenstvu bila ubjedljiva protiv Švajcarske sa 3:0, a ove dvije ekipe u okviru kvalifikacijskog ciklusa su u Švajcarskoj remizirale 0:0, a treba istaći da je u toj utakmici Žoržinjo za Italiju promašio jedanaesterac.

Selektor Italije Roberto Manćini u sutrašnjem meču neće moći računati na prvog strijelca Serie A, Ćira Imobilea koji je povrijedio mišić, ali Imobile u Manćinijevoj ekipi i nije pretjerano učinkovit, a na raspolaganju Manćini ima i pregršt drugih napadača.

Glavna figura na terenu trebao bi biti Federiko Kiesa, jedan od junaka Evropskog prvenstva, dok će u udarnoj momčadi sigurno biti i Lorenco Insinje, koji s Napolijem proživljava najljepše dane.

Na okupu su gotovo svi glavni akteri ovogodišnje šampionske momčadi, a novost je mladi Đakomo Raspadori iz Sasuola, koji je doveden kao zamjena za Imobilea.

S druge strane, Švajcarska ima ozbiljnih problema s povredama, pogotovo u ofanzivi. Povrijedio se najveći talent Bril Embolo, a u ekipi nema ni Harisa Seferovića pa selektor Murat Jakin muku muči kako sastaviti startnih 11 koji mogu zaprijetiti golu Đanluiđija Donarume.

U prethodne dvije utakmice Švajcarci nisu uspjeli zatresti mrežu Italije, a ovaj put će se morati uzdati u Marija Gavranovića, koji je preko ljeta napustio Dinamo i otišao u Tursku, a postoji mogućnost da se selektor Švajcarske opredijeliti i za neku drugu opciju.

Švajcarska je takođe odigrala impresivno Evropsko prvenstvo na kojem je izbacila iz turnira moćnu Francusku pa ispala na penale od Španije u četvrtfinalu.

Vladimir Petković u međuvremenu je napustio klupu, ali Jakin je nastavio u istom stilu pa se ova reprezentacija opet nadmeće za mjesto na velikoj fudbalsko smotri.

Nakon ovoga meča ostaće još jedno kolo do kraja. Italija će u ponedjeljak gostovati Sjevernoj Irskoj, a isti dan će Švajcarska dočekati Bugarsku.

U drugoj utakmici u okviru ove grupe sastaće se reprezentacije Sjeverne Irske i Litvanije u istom terminu od 20:45 časova.

Taj susret nije od nekog značaja jer je Sjeverna Irska na četvrtom mjestu sa pet bodova i gol razlikom 5:7, a Litvanija je na posljednjem petom mjestu sa tri boda i gol razliku 4:18.

Na trećem mjestu ove tabele koja broji pet reprezentacija nalazi se Bugarska koja je slobodna u ovom kolu, a koja je osvojila osam bodova uz gol razliku 6:10.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije