Fudbal

Mamić se protivi izručenju Hrvatskoj

Mamić se protivi izručenju Hrvatskoj
Foto: Ilustracija | Mamić se protivi izručenju Hrvatskoj

Zdravko Mamić, nekadašnji čelnik zagrebačkog Dinama, rekao je na ročištu u petak pred Sudom BiH u Sarajevu da ne želi biti izručen Hrvatskoj.

Smatra da su u toj zemlji ugrožena njegova sva prava, a odluka o zahtjevu Hrvatske za ektradiciju biće donesena u zakonskom roku od 24 sata.

"Ne želim izručenje Hravstakoj jer sam ja državljanin BiH i ponosan sam na to. Riječ je o montiranom i iskonstruiranom procesu protiv mene u Hrvatskoj. Ne vjerujem pravosuđu Hrvatske. Moja minimalna zakonska prava su prekrešena u svim principima. Sve što se moglo je bilo biti prekršeno u ljudskim pravima u mom slučaju", rekao je danas Mamić.

U odgovoru interpola Bosne i Hercegovine na zahtjev interpola Hrvatske je navedeno da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Mamića, jer je do potpisivanje ugovora između BiH i Hrvatske o izručenju došlo kasnije nego što su se desile radnje koje se stavljaju na teret Mamiću.

Mamićev advokat Zdravko Rajić rekao je da su te činjenice neosporne i da zahtjev o izručenju treba da bude odbijen.

Očekuje se da Mamić već u narednim satima bude pušten na slobodu nakon čega će se vjerovatno vratiti u Međugorje gdje su ga juče pripadnici SIPA lišili slobode prema Interpolovoj potjernici Hrvatske.

Osječki Županijski sud izrekao je nepravosnažnu presudu od šest i po godina zatvora bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinamo Zdravku Mamiću zbog sumnje da je, zajedno sa bratom Zoranom, bivšim Dinamovim direktorom Damirom Vrbanovićem i poreznikomu Milanom Pernarom, pronevjerio oko 116 milijuna kuna iz tog kluba te nanošenje štete državi od 12,2 milona kuna neobračunatog poreza.

Vezane vijesti: 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije