Fudbal

Naučnici otkrili zašto fudbaleri pljuju vodu po terenu

Naučnici otkrili zašto fudbaleri pljuju vodu po terenu
Foto: Screenshot / Youtube | Naučnici otkrili zašto fudbaleri pljuju vodu po terenu

Kapiten engleske fudbalske reprezentacije Hari Kejn (27), kao i brojni drugi fudbaleri, često na terenu, umjesto da popiju tečnost, samo isperu usnu šupljinu te je ispljunu.

I Kristijano Ronaldo (35) tokom utakmice više pljuje nego što pije. Neki igrači, piše New York Times, ne žele da pate od nadutosti i samo žele da se osvježe radi vrućina, dok se kod drugih to "pljuvanje" čini gotovo namjerno i planski. Igrači preziru da otkrivaju tajne svojih fitness režima, ali neki nutricionisti smatraju da koriste tehniku ispiranja ustiju otopinom ugljenih hidrata.

Više od decenije rezultati u sportovima kod kojih je krucijalna izdržljivost pokazuju da sportisti mogu imati bolje performanse ako tokom takmičenja (ili treninga) isperu usta otopinom koja sadrži ugljene hidrate. Tajna je u tome, kažu, što receptori u ustima šalju signale centru za užitak u mozgu, a mozak to shvati kao znak da je još energije na putu pa mišići mogu još malo "pogurati" i nema razloga da se osjećamo iscrpljeno.

"Na neki način varamo mozak, to je taj mehanizam", kaže Asker Jeukendrup, sportski nutricionist i psiholog koji je, s kolegama sa Univerziteta u Birmingemu, 2004. detektovao da je ispiranje otopinom ugljenih hidrata pomoglo biciklistima da minut ranije završe 40-kilometarsku etapu.

Ekipa Engleske odbila je da razgovara o svojim taktikama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje ju je u polufinalu izbacila Hrvatska. Ali osoba upoznata s režimom "gordog albiona" kaže da je ispiranje otopinom ugljenih hidrata nešto što je ekipa radila u prošlosti te je to relativno standardna praksa.

Jedan fizioterapeut u Premijeršipu kaže da se taktika koristi za podizanje energije kako bi se izbjegao osjećaj težine u želucu i izbjegli grčevi. Jedan naučnik kaže da nije nemoguće da se od gutanja te tečnosti jako nadraži želudac pa ju je bolje "progrgljati" i ispljunuti.

Istraživanja pokazuju da je "idealan" scenario grgljati tečnost desetak sekundi kako bi svi receptori na jeziku bili potpuno "uvjereni" da slijedi unos ugljenih hidrata.

"Nadam se da ne umišljamo i da je to sve stvarno i namjerno jer to znači da je prava nauka ušla u sport", kaže Jeukendrup koji je sada profesor metaboličkih procesa na univerzitetu Loughborough u Engleskoj.

"Naravno, i to je samo svojevrsno zavlačenje jer ne može održati igrače neograničeno dugo. Ugljeni hidrati se u nekom trenutku moraju zaista unijeti kako mišići tijela ostaju bez glikogena, zaliha glukoze iz koje se izvlači energija tokom fizičkih napora", kaže on.

Jedno istraživanje pokazuje kako je samo ispiranje tečnošću idealno za aktivnosti između 30 minuta i sat vremena, ali s obzirom da fudbalske utakmice traju od 90 minuta do dva sata, ta bi tehnika mogla, zapravo, biti kriva - kaže Lindzi Botoms, fiziolog sa univerziteta Hertfordshire u Engleskoj.

"Trebali bi popiti malo te otopine, a ne pljuvati je. Da se mene pita, idealno je deset sekundi držati je u ustima, a onda i progutati kako bi se postigao najbolji učinak", kaže Botoms.

Istraživanja na ovu temu tek su u začecima, a igračima dodatni problem stvara i to što nemaju mnogo vremena tokom utakmice za konzumiranje tečnosti. Neka istraživanja kažu da je idealna količina otopine ugljenih hidrata koja se mora konzumirati veća od količine tečnosti koja se popije tokom cijele utakmice.

Iako je jasno da mišići dobiju ekstra "šut" energije pitanje je, kaže Jeukendrup, utiče li to na tehniku igre, dodavanje, šutiranje i druge stvari. Je li dodatna količina ugljenih hidrata zaslužna za penale koje su odradili u utakmici s Kolumbijom ili je to ipak malo nategnuto?

"Ne bih baš išao tako daleko, ne želimo preuzeti taj uspjeh", kaže uz smijeh Jan Rolo, glavni naučnik za Gatorade Sports Science Institute u Velikoj Britaniji.

"Ali ispiranje ili unošenje ugljenih hidrata ne može škoditi, a ne treba zanemariti niti placebo efekat, pa zašto si onda ne pomoći na svaki mogući način", kaže Rolo.

Njujorška kompanija "Unit Nutrition" na tržište je izbacila glukoznu otopinu. Preliminarni rezultati istraživanja o njenoj efikasnosti pokazuju kako ispiranje usta poboljšava performans 15 minuta, smanjuje umor i povećava nivo koncentracije.

"Za igrače koji su već iscrpljeni dugotrajnim utakmicama to ne donosi čarobne udarce ili ne znam kakve sposobnosti, ali im maksimiuje fokus da ne pokleknu pred umorom", kaže Dejvid Ferguson, profesor psihologije sporta na Michigan Stateu.

"Koristićete svaki mogući trik koji možete da pojačate kognitivni fokus nakon dva sata intenzivne utakmice. Ima li nauka iza toga, nema da sam ja svjestan toga. Može li škoditi? Apsolutno ne, posebno ako sportisti vjeruju u to i misle da je to vitalni dio njihova uspjeha", kaže Ferguson.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije