Fudbal

Odigrao samo dvije utakmice a već vrijedi 25 miliona evra

Odigrao samo dvije utakmice a već vrijedi 25 miliona evra
Foto: Instagram | Odigrao samo dvije utakmice a već vrijedi 25 miliona evra

Ansu Fati debitovao je za Barselonu prošlog mjeseca u razbijanju Betisa (5:2). Kada je 16-godišnjak u 78. minutu ušao u igru dobio je ovacije cijelog stadiona, a na kraju utakmice zagrlio ga je i čestitao mu Lionel Mesi, jedan od najvećih fudbalera svih vremena.

Sa 16 godina, devet mjeseci i 25 dana u tom trenutku je postao drugi najmlađi debitant u itoriji Barselone. Rekorder je ostao Visente Martinez koji je imao 16 godina, devet mjeseci i pet dana kada je 1941. godine debitovao za katalonski klub.

Šest dana kasnije je protiv Osasune ušao na poluvremenu i u remiju 2:2 zabio prvenac za Barselonu i postao najmlađi strijelac u klupskoj istoriji.

"On je dragulj La Masije. Ne smijemo ga skrivati, već ga moramo pokazati svijetu i dati mu slobodu", poručio je bivši igrač Barselone Viktor Valdes koji je Fatija trenirao u juniorskoj ekipi i preporučio ga treneru prvog tima Ernesteu Valverdeu.

Fati je 2002. godine rođen u Gvineji Bisau, ali još kao dijete preselio se Španiju gdje je u Sevilji počeo trenirati fudbal. Odlučio je da igra za špansku reprezentaciju i trebao bi debitovati za kadete na Svjetskom prvenstvu krajem godine.

Ugovor s Barselonom ima do 2022. godine, a danas mu je Transfermarkt podigao cijenu na 25 miliona evra. Vrijedi čak 20 miliona evra više od prvog sljedećeg najskupljeg 16-godišnjaka, Las Palmasovog Pedrija. U ugovoru s Barselonom ima klauzulu da može otići u slučaju ponude od 100 miliona evra.

"U Gvineji je navikao da igra loptama napravljenim od krpe, a bilo ga je nevjerovatno vidjeti kada je prvi put dobio pravu loptu. U fudbalu sam 50 godina i nikada nisam vidio nekoga poput njega. On ima sjajnu ličnost, ne boji se nikoga i kada ga vidite na terenu, odmah ćete to shvatiti", rekao je njegov prvi trener Hose Luis Perez Mena.

Nakon debija otkrio je da je imao i ponudu iz Reala, ali da je izabrao odlazak u Kataloniju.

"Real mi je nudio bolje uslove nego Barselona, a Barselonu smo izabrali jer su došli u moju kuću, razgovarali smo i uvjerili su me. Njihov način mi se svidio", rekao je najskuplji kadetski fudbaler svijeta.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije