Fudbal

Ovog vikenda počinju prvenstva u Premijer ligi, Španiji i Njemačkoj

Ovog vikenda počinju prvenstva u Premijer ligi, Španiji i Njemačkoj
Foto: N.N. | Ovog vikenda počinju prvenstva u Premijer ligi, Španiji i Njemačkoj

Dolazak Lionela Mesija - i ne samo njega - privukao je sva svjetla reflektora na Pari Sen Žermen, ali kako Sveci suštinski neće imati konkurenciju u Ligi 1 prvenstvo Francuske posmatraćemo više kao skup "hajlajt" trenutaka pariskih velemajstora.

Za onaj pravi, takmičarski fudbal, moraćemo da gledamo u drugim pravcima, a čini se da nigdje neće biti zanimljivo koliko u Engleskoj, Njemačkoj i Španiji u kojima sezone počinju baš ovog vikenda.

Kod Engleza bar nema nikakve dileme, njih je kriza izazvana korona virusom samo okrznula, pa je tako Mančester Siti ovog ljeta dao 117.500.000 evra za Džeka Griliša, Čelsi će da istrese isto toliko za Romelua Lukakua, dok je Mančester junajted dao 85.000.000 za Džejdona Sanča. Dodajmo tu i Liverpulovih 40.000.000 za Ibrahima Konatea uz već silan tim, pa Arsenalovih 58.500.000 za Bena Vajta, Lesterovih 30.000.000 za Patsona Daku i da ne nabrajamo sad dalje - sasvim je jasno da nećemo gledati ujednačeniju ligu naredne sezone, bar kada govorimo o ovim najboljima.

Čekamo još da vidimo da li će Hari Kejn da ostane dosljedan i ostavi Totenhem na cjedilu, a baš će Pjevci biti na najtežem izazovu već u prvom kolu, pošto im na noge stiže Mančester Siti, a Mozzart kvota od čak 5,50 na pobjedu londonskog tima svjedoči o tome da na Pjevce više ne gledaju kao na ozbiljne izazivače za titulu.

Nedjeljni okršaj je bez svake sumnje derbi kola, a ni početak sezone neće biti nezanimljiv, jer će Arsenal već u petak pojuriti pobjedu na gostovanju kod Brentforda (kvota na dvojku 1,95), dok će u subotu od 13.30 Mančester junajted na Old Trafordu napasti Lids Marsela Bijelse sa kvotom 1,60 na keca u Mozzart kladionicama.

Za razliku od Engleza, Špance je korona upropastila, pa dana uoči početka sezone šest klubova nije moglo da registruje letnja pojačanja. Među njima čak i osakaćena Barselona, koja u subotu igra derbi kola sa Real Sosijedadom sa i dalje izrazitim šansama da pobijedi zbog čega se u Mozzartu pobjeda Katalonaca plaća kvotom 1,75. Antoan Grizman je uostalom i dalje tu, Pedri obećava, vidjećemo još da li će Đoan Laporta uspeti da na vrijeme registruje najveće ljetnje pojačanje Memfisa Depaja.

Real Madrid se ovog ljeta ograničio samo na dolazak slobodnog igrača Davida Alabe, čuvajući tako budžet za Kilijana Mbapea na ljeto 2022, pa Karlo Ančeloti sa provjerenim, mada i iscrpljenim sastavom. Ipak i dokazanim o čemu govori i kvota 1,47 na pobjedu Kraljevskog kluba na gostovanju kod Alavesa.

Poređenja radi, dvojka Atletika na gostovanju kod Selte se u Mozzart kladionicama plaća kvotom 2,00, iako je aktuelni šampion sačuvao cijeli tim iz prošle sezone, a tome prirodao i 35.000.000 evra plaćenog Rodriga De Pola. Spekuliše se da bi njemu mogli da pridodaju i našeg Dušana Vlahovića.

Kad su Nijemci u pitanju, tu već nije bilo nekih radikalnih pomijeranja, Davida Alabu je u Bajernu zamijenio Dajo Upamekano u transferu teškom 42.500.000 evra, umesto njega je u Lajpcig za 15.000.000 došao Mohamed Simakan iz Strazbura, dok je Borusija Sanča odmijenila  Donjelom Malenom za čije usluge je PSV-u platila 30.000.000 evra.

Robert Levandovski je i dalje prva zvijezda, a Bajern izraziti favorit što će pokušati da pokaže već na otvaranju sezone s obzirom da će u petak u derbiju kola gostovati kod Borusije u Menhengladbahu. Pobjeda Bavaraca u Mozzart kladionicama uplatu množi kvotom 1,60 što opet svjedoči o tome da se i ove sezone očekuje šetnja aktuelnog šampiona do nove titule.

Mada, iznenađenja su sastavni dio fudbala, a u Engleskoj, Španiji i Njemačkoj svakako bi trebalo da ih bude više nego u Francuskoj. Pa kad je već tako, pokažite svoje fudbalsko znanje. Igrajte u Mozzartu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije