Fudbal

PSŽ prvak Francuske

PSŽ prvak Francuske
Foto: Tanjug/AP | PSŽ prvak Francuske

Pari Sen Žermen (PSŽ) je osigurao sedmi naslov francuskog prvaka pet kola prije kraja prvenstva i to na kakav način.

Tim iz Pariza razmontirao je Monako 7:1 u velikom derbiju 33. kola na svom Parku prinčeva i službeno ga ostavila bez titule.

Parižani su razbili Monako u prvih pola sata igre kada su u periodu od 14. do 27. minute postigli četiri pogotka. Dvostruki strijelac bio je Lo Celso (14, 27), a po jedan gol su dodali Kavani (17) i Di Maria (20). Hrvatski golman Danijel Subašić, koji je branio čitavu utakmicu za Monako, bio je nemoćan u svim tim situacijama. Do kraja prvog dijela Roni Lopez (38) je smanjio na 4:1, da bi nastavku Di Maria (58) svojim drugim pogotkom i Falkao (76) autogolom i Draksler (86) postavili konačnih 7:1. Subašić niti u nastavku nije mogao previše učiniti kako bi spriječio potom svog tima.

Najtrofejniji fudbaler u istoriji Dani Alves stigao je 37. trofeja u karijeri.

Pet kola prije kraja PSŽ ima 87 bodova, nedostižnih 17 više od drugog MonaKa.

Za Parižane ovo je sedmi naslov francuskog prvaka, a peti u posljednjih šest sezona. Nakon naslova iz 1986. i 1994., sastav iz glavnog francuskog grada zagospodario je prvenstvom od sezone 2012/13. Jedino je prošle sezone Monako uspio prekinuti njegov niz.

U preostala dva nedjeljna susreta Bordo i Marsej su stigli do gostujućih pobjeda, Bordo je s 3:1 (1:0) nadigrao Montpelje, dok je Marsej s 3:2 (1:1) bio bolji od Troa.

Četvrti Marsej se ovom pobjedom bodovno izjednačio s trećim Lionom na 66 bodova, Bordo je stigao na 10. mjesto s 43 boda. Montpelje je sedmi s 46 bodova, dok je Troa ostao u zoni ispadanja, 19. s 29 bodova, koliko ima i 18. Lil.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije