Fudbal

Ratni brod nadzire utakmicu Hrvatska - Mađarska u Splitu

Ratni brod nadzire utakmicu Hrvatska - Mađarska u Splitu
Foto: N.N. | Ilustracija

Reprezentacije Hravtske se četiri i po godine nakon incidenta sa svastikom vraća se na Poljud. Posljednji put Hrvatska je u Splitu igrala 2015. godine u junu protiv Italije, pred praznim tribinama. Dvije noći pred utakmicu u poljudski teren ugravirana je svastika veličine 15 metara, a počinitelji do danas nisu uhvaćeni ni identifikovani.

Hrvatska će na splitski travnjak ponovno istrčati u četvrtak protiv Mađarske, 10. oktobra, ovaj put pred 33 hiljade gledalaca i pod mjerama osiguranja kakve Splićani ne pamte još od Mediteranskih igara 1979. godine. Ulaznice su rasprodane u jedan dan.

"Bez ulaznice na svoje ime nemojte ni dolaziti na stadion", poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.

Ako kontrole na ulazu budu detaljne kako se najavljuje, osobe koje pokušaju proboj na tribinu preko tuđe ulaznice biće udaljene sa stadiona. Rigoroznijih sankcija neće biti, ali kontrola se neće obavljati samo na ulazu, već i oko stadiona. Split će od srijede biti pod blokadom, oko stadiona biće formirana dva sigurnosna prstena. 

Poljud će osiguravati više od hiljadu policajaca. Dižu se helikopteri i dronovi, dok će s mora situaciju nadgledati ratni brod. Oko tri miliona kuna košta organizacija visokorizične utakmice i jedne od ključnih u kvalifikacijama za Euro 2020.  Hajdukovci napustili grad 

Hajduk službeno ne želi učestvovati u organizaciji utakmice. Kao domaćin se vodi HDZ-ov splitski gradonačelnik, a šef operacije povratka reprezentacije u Split njegov je stranački kolega, ujedno i prvi operativac fudbalskog Saveza Marijan Kustić.

Hajduk je kompletan pogon kluba iselio s Poljuda. Prvi tim administracija narednih nekoliko dana provešće u Postirama na Braču, dok je drugi tim raspoređen po kancelarijama u okolini Splita. Predsjednik Hajduka Marin Brbić i njegov zamjenik, dopredsjednik Lukša Jakobušić, najavili su da neće prisustvovati utakmici u četvrtak. Ako ne bude promjena u njihovom razmišljanju, to će biti dosad nezabilježena situacija.

Dolazak na Poljud najavio i Viktor Orban, i to u privatnom aranžmanu. Policija još nema službenu potvrdu, ali mađarski premijer na Poljud neće moći ušetati kao običan gledalac, već samo uz osiguranje. 

U Split tokom večeri i sutrašnjeg dana stiže i dvije hiljade navijača Mađarske. 

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije