Fudbal

Reprezentacija BiH talac selektora koji ne poznaje osnove trenerskog posla

Reprezentacija BiH talac selektora koji ne poznaje osnove trenerskog posla
Reprezentacija BiH talac selektora koji ne poznaje osnove trenerskog posla

SARAJEVO - Kipar nije postigao gol devet utakmica, Kipar nije pobijedio dvije godine, Kipar u gostima nije slavio sedam godina... Sve do utakmice u Zenici protiv Bosne i Hercegovine.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo doživjela je najsramotniji poraz u svojoj istoriji. Izgubila je od 140. reprezentacije svijeta i sedme najlošije u Evropi rezultatom 1:2, s tim da je poraz izabranika Safeta Sušića trebao biti i uvjerljiviji, piše Index.

Sušićeva taktika 22. stoljeća: U Brazilu bez bekova, protiv Kipra bez krila

Sušić je na travnjak "Bilinog polja" poslao sastav kombinovan od onih koji zaslužuju igrati, onih koji moraju igrati i debitanta Sanjina Prcića.

Od prvih je očekivao da mu po običaju donesu 3 boda, drugima je protiv Kiprana planirao podići cijenu i broj nastupa kako bi dobili radnu dozvolu za englesku ligu, a od 20-ogodišnjeg Prcića je preko noći od "igrača koji mu ne treba" napravio igrača za početnih jedanaest.

Gdje je stao u Brazilu, Sušić je nastavio u Zenici. Navijače je ponovno iznenadio sastavom, ali još više formacijom. Na Svjetskom prvenstvu je igrao bez bočnih fudbalera, a sada ničim izazvan bez krilnih, pa nije ni čudo što su porazi od Nigerije i Kipra došli preko oslabljenih bokova. Ni puno kvalitetniji igrači od Senada Lulića i Avdije Vršajevića nisu u stanju sami 90 minuta držati jednu stranu. Svima je to jasno, ali ne i Sušiću, koji je protiv Kipra izveo obranu koja je prvi put zaigrala zajedno (Vršajević, Šunjić, Bičakčić, Lulić).

Pjanić vrijedi kao dva Kipra, ali kod Sušića ne zna koja mu je uloga

Svima je bilo jasno i da Sušićeva ekipa ne može igrati s dvojicom kreativaca (Pjanić i Misimović), ali ne i njemu samom, koji je protiv Kipra na travnjak odlučio poslati čak trojicu veznjaka (Pjanić, Sušić, Prcić) bez ikakvih obaveza u defanzivi.

"Nisam znao kako se postaviti na terenu", požalio se Pjanić nakon trećeg poraza reprezentacije BiH u posljednje 4 utakmice.

Nije ni čudo što veznjak Rome, čija je lijeva noga vrjednija od cijele reprezentacije Kipra, nije znao šta da radi na travnjaku kad je na 20 metara od sebe imao još dvojicu "Pjanića", koji su gušili jedan drugoga.

Jedini koji je kreirao nešto bio je defanzivni vezni Bešić, najbolji igrač u debaklu BiH. Naravno, s takvim veznim redom napadači Džeko i Ibišević su bili nemoćni i zavisili su od centaršuteva umornih Vršajevića i Lulića.

Lulić razočaran

"Nedostajalo nam je iskustva na sredini terena. Trebamo se svi zapitati, pa i selektor, je li ovo prava postava", rekao je iskreni Lulić koji najmanje pruža upravo u ovakvoj Sušićevoj formaciji.

Iako je cijelo poluvrijeme imao loš rezultat, Sušić je napravio samo dvije izmjene. Treću nije jer, tvrdi, nije imao ofanzivnog fudbalera na klupi. Pa, ko je kriv što su u prvih 11 bila samo 3 defanzivca, a na klupi nijedan ofanzivac? Ko je kriv što BiH od odlaska Muslimovića u kinesku ligu nema trećeg napadača i ko je kriv što najbolji igrač poljske lige Štilić nije ni blizu reprezentacije?

Vjerovatno je kriv onaj koji smatra da nije potrebno skautirati suparnike, pa su ga Nigerijci u najvažnijoj utakmici u istoriji reprezentacije iznenadili snagom i brzinom, a Kiprani bunkerom i kontranapadima.

Sušić nije gledao Kipar protiv Hrvatske

"Sušić nije gledao Kipar protiv Hrvatske u Puli prije pet dana", čudi se legendarni fudbaler Željezničara Mehmed Baždarević da neko u 21. vijeku ne gleda utakmice suparnika.

"To je velika greška. Sušić je moj veliki prijatelj, ali ako stvarno igrače nije upoznao sa snagom Kipra, pogriješio je. To je osnova fudbalske igre. Protivnik se mora analizirati do najsitnijeg detalja", savjetuje Baždarević.

Nažalost, izostanak skautiranja nije jedini problem bh. selektora, koji smatra da mu je posao samo voditi treninge i utakmice. Sušić ne komunicira sa svojim igračima. Nikada nije pozvao nekog reprezentativca da ga pohvali za nastup u klubu ili da sazna koji je razlog zašto ne igra redovno. Nikada nije porazgovarao s klupskim trenerima svojih izabranika da sazna kako se njegovi igrači ponašaju na treninzima ili da zamoli nekog trenera da više ili manje koristi njegovog igrača.

Ne, Sušić smatra da mu to nije posao. Komunicira samo s kapitenom reprezentacije, a novi kapiten i Spahićev nasljednik je Džeko, koji sa selektorom već godinu dana nije u dobrim odnosima. Jedan drugom ne vjeruju, a trebaju zajedno odvesti reprezentaciju u Francusku?!

U bh. svlačionici nikad nije bilo selektora koji je imao manju podršku igrača od Sušića. U samo godinu dana postao je nepoželjan zbog datih lažnih obećanja iskusnim reprezentativcima uoči Svjetskog prvenstva, pozivanja "svojih" igrača umjesto onih koji su na travnjaku zaslužili put u Brazil, te taktičkih formacija zbog kojih najboljih igrači ne mogu pružiti svoj maksimum.

N/FSBiH gurnuo reprezentaciju u debakl

Nogometni/Fudbalski savez BiH je 9. jula odlučio da će Sušić dobiti još jednu priliku. Time je Savez u reprezentativnu penziju poslao Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića i Senijada Ibričića, fudbalere koji su posljednjih deset godina obilježili reprezentaciju BiH.

Njih trojica su se tek nakon reizbora Sušića odlučili oprostiti od reprezentacije, a put do Evropskog prvenstva za Bosnu i Hercegovinu sigurno bi bio lakši da obranu drži Spahić, da bunkere probija Misimović, a da je na klupi neko ko poznaje osnove fudbalske igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije