Fudbal

Sušić: Nema opravdanja

Sušić: Nema   opravdanja
Sušić: Nema opravdanja

Većina igrača je podbacila iako sam ih upozoravao i bio ljut i poslije meča sa Lihtenštajnom u Tuzli, rekao je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH koja je doživjela hladan tuš na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj pošto su poraženi (1:2) u meču sa Kiprom za kojeg su mnogi i prije početka kazali da je stvar rutine za "zmajeve".

Utakmica na "Bilinom polju" u Zenici u utorak veče počela je minutom ćutanja i prvih pet minuta utakmice bez navijanja u znak sjećanja na tragično nastradale rudare u jami Raspotočje, a kada je golom za 1:0 u 6. minutu Vedad Ibišević izazvao erupciju oduševljenja, niko nije ni slutio da bi tim koji je sve oduševio srčanošću na Mundijalu u Brazilu mogao da podbaci. 

Imali su fudbaleri BiH utakmicu pod kontrolom i u narednih 15 minuta, ali kako je vrijeme odmicalo "autsajder na papiru" Kipar djelovao je sve bolje, a "zmajevi" sve raštimanije.

Šok je nastao kada je Dimitris Kristofi u 45. minuti zatresao mrežu "zmajeva", a muk kada je isti igrač u 73. potpuno postavio konačnih 2:1.

"Nemam opravdanje za poraz i ne znam koji je razlog onako loše igre. Sve je počelo onako kako smo priželjkivali, napadali smo, prolazili po desnoj strani, dali gol i onda kako je vrijeme odmicalo bilo je sve lošije i lošije, da bi kulminiralo golom u završnici prvog poluvremena. O drugom poluvremenu ne treba ni govoriti, bilo je katastrofalno loše", priznaje Sušić.

"Zmajevi" su imali priliku u 89. minuti da dođu do izjednačenja, ali je udarac Miralema Pjanića s bijele tačke odbranio Antonis Glorgalidis.

"Da smo dali gol iz penala mogli smo osvojiti bod, mada po prikazanoj igri nismo zaslužili. Kipar nismo potcijenili i ne znam pravi razlog poraza. Nije nam se smjelo desiti da dođemo na poluvrijeme s rezultatom 1:1. Kada smo poveli sa 1:0 očekivao sam da rutinski završimo sve do kraja. Čak odmah nakon našeg vodstva u jednoj pauzi sam rekao Pjaniću da moramo dati još jedan gol što prije, a mi smo se neshvatljivo povukli", objasnio je Sušić, te kaže da preuzima dio krivice zbog neslavnog starta:

"Da sam drugačije sastavio ekipu možda bi rezultat bio bolji. Što se tiče penala, Pjaniću ništa ne zamjeram. Nema igrača koji ne promaši penal. Dogovor je bio da on šutira s obzirom na to da je i u Romi drugi izvođač jedanaesteraca nakon Totija", rekao je Sušić.

Da je možda bilo boljih rješenja po pitanju startnih 11 smatra i Senad Lulić.

"Nedostajalo nam je iskustvo na sredini terena. Imamo sad dosta mladih igrača, ali svi mi treba da se zapitamo, pa i selektor, da li je ovo bila prava postava", rekao je igrač BiH.

Uz Muhameda Bešića, jedan od rijetkih koji je u utorak naveče u Zenici zaslužio prolaznu ocjenu bio je Vedad Ibišević.

"Bio sam ubijeđen u pobjedu, a desilo se iznenađenje i razočarenje. Dobro smo počeli, a kasnije je sve krenulo loše. Ovo je težak poraz za nas, ali moramo ići dalje i nadati se povoljnom raspletu bez obzira što smo ionako tešku grupu sada sami sebi dodatno otežali", rekao je napadač Štutgarta.

Edinu Džeki debi sa kapitenskom trakom na ruci neće ostati u lijepom sjećanju. Osim zbog poraza, zaradio je i žuti karton kada ga je isprovocirao golman Kiprana, koji je odugovlačio igru.

"Umjesto da udvostručimo vodstvo, mi smo primili gol kao neka nižerazredna ekipa. Nije nam se smjelo desiti da nam jednim pasom čitava odbrana ispada. Svi smo odigrali loše. Nadam se da nas ovi izgubljeni bodovi neće koštati plasmana na Euro", smatra Džeko.

Osim BiH, šok je doživjela i Turska, koja je stradala na Islandu sa 0:3. Rezultati: Grupa A: Kazahstan - Letonija 0:0, Češka - Holandija 2:1, Island - Turska 3:0, Grupa B: Andora - Vels 1:2, BiH - Kipar 1:2, Grupa H: Azerbejdžan - Bugarska 1:2, Hrvatska - Malta 2:0, Norveška - Italija 0:2

Pjanić: Odigrao sam loše  

Neprepoznatljiv u ulozi nasljednika Zvjezdana Misimovića bio je Miralem Pjanić. Priznaje da je odigrao jednu od najslabijih partija u dresu "zmajeva".

"Odigrali smo loše. Prije svega mislim na sebe, ne samo zbog promašenog penala, nego i zbog toga što nisam uspio naći pravu poziciju da se dokažem. Preuzimam odgovornost i žao mi je. Međutim, ništa nije gotovo, tek je prva utakmica, ali neće biti lako", bio je iskren veznjak Rome.

Ostavka?  

Nakon poraza od najslabije rangiranog protivnika u grupi nezadovoljstvo i kritika među predstavnicima pojedinih medija išli su do te mjere da su tražili i ostavku Safeta Sušića, koji se na to samo osmijehnuo i kratko odgovorio:

"Imate li neko drugo pitanje", rekao je Sušić, te obrazložio zašto je iskoristio pravo na samo dvije zamjene:

"Nisam ni imao neko drugo rješenje. Kada sam odbacio dva nova fudbalera, bili smo praktično sa tri napadača uz ofanzivne vezne. Nije moglo više".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije