Fudbal

UEFA sa Savezima o kvalifikacijama, Ligi nacija, navijačima

UEFA sa Savezima o kvalifikacijama, Ligi nacija, navijačima
Foto: Ilustracija | UEFA sa Savezima o kvalifikacijama, Ligi nacija, navijačima
Tanjug

Predstavnici Evropske fudbalske unije (UEFA) i generalni sekretari 55 nacionalnih saveza sastali su se danas putem video konferencije i razgovarali o temama u vezi sa nastavkom takmičenja u postojećoj situaciji, najviše o klupskim i reprezentativnim takmičenjima, kao i o takmičenjima mlađih kategorija, saopšteno je iz Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

Što se tiče klupskih takmičenja, razgovor je bio fokusiran na predstojeća kvalifikaciona kola i data su detaljna objašnjenja o nedavno objavljenom Aneksu Pravilnika takmičenja Lige šampiona i Lige Evropa UEFA za sezonu 2020/21, koji se bavi ograničenjima putovanja i pozitivnim testovima na COVID-19, što može uticati na nastavak takmičenja.

"Naglašeno je da bi neke utakmice morale da se odigraju u neutralnim državama / stadionima i predstavljeni su detaljni scenariji u vezi sa tim, a sve da bi se poštovale restrikcije u vezi sa putovanjima i zahtjevi nadležnih vlasti u vezi sa karantinom. S tim u vezi, UEFA se zahvaljuje na saradnji nacionalnim savezima Poljske, Mađarske, Grčke i Kipra, što znači da je obezbijedila lokacije kao neutralna mjesta odigravanja, uz to da ove države na raspolaganje stave neke od svojih stadiona na zakazane datume utakmice, i ponude putni koridor da ekipe dođu i odigraju utakmicu bez ograničenja".

Period za međunarodne susrete u septembru je takođe bio tema, kao i poteškoće sa kojima će nacionalne reprezentacije morati da se suoče zbog istih ograničenja. Biće potrebna bliska saradnja svih ekipa i UEFA da bi se obezbijedilo regularno održavanje svih utakmica. U ovom trenutku se ne može odbaciti mogućnost odigravanja međunarodnih utakmica u neutralnim mjestima.

I UEFA i nacionalni savezi su svjesni važnosti povratka navijača na stadione, ali situacija u Evropi je trenutno veoma različita. UEFA stalno nadgleda razvoj regulatornog okvira u različitim državama i revizija situacije je planirana za sredinu avgusta, da bi se vidjelo da li trenutna odluka da se sve utakmice igraju pred praznim tribinama može makar delimično da se promijeni.

Na kraju, razgovaralo se i o šampionatima reprezentacija mlađih kategorija, uključujući i predloge da se većina ovih aktivnosti pomjeri za proljeće 2021. godine.

Naredni sastanak je planiran tokom ovog mjeseca da bi se riješila neka od glavnih pitanja

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije