Fudbal

"Zmajice" u dresu Milana i Bajera

"Zmajice" u dresu Milana i Bajera
Foto: N.N. | "Zmajice" u dresu Milana i Bajera

Pet fudbalskih reprezentativki Bosne i Hercegovine ovog ljeta promijenilo je sredine, a imena klubova poput Milana i Bajera, do Ferencvaroša i Splita, dokaz su izuzetno visokog rejtinga koje bh. igračice imaju na evropskoj sceni.

Sve internacionalke, Lidia Kuliš, Milena Nikolić, Melisa Hasanbegović, Selma Kapetanović i Aida Hadžić, potpisale su ugovore sa ekipama iz samog vrha u nacionalnim prvenstvima. Titula je imperativ, ali i dobar rezultat na međunarodnoj sceni. Kuliševa, koja je karijeru počela u SFK 2000 Sarajevo, nakon Turbine Potsdama, Linkepingsa, Kelna i Glazgova, od ove sezone obukla je dres slavnog Milana.

"Moji prvi utisci od dolaska u Milano su zaista sjajni. Cilj nam je da osvojimo prvenstvo, Kup i sljedeće sezone igramo Ligu prvaka. U posljednje dvije godine Nogometni savez Italije mnogo ulaže u ženski fudbal. Svi veliki muški klubovi imaju i ženske timove, tako da je liga postala atraktivna i jaka. U ovom ljetnom prelaznom roku dosta dobrih i poznatih igračica je prešlo u Milan, Juventus, Romu i Inter, tako da nam predstoji zanimljiva i uzbudljiva sezona", kazala je Kuliševa.

Nikolićeva će takođe nastupati u crveno-crnom. Pojačala je konkurenciju u napadu Bajera iz Leverkuzena.

"Klub je jako dobro organizovan i uslovi su odlični. Dobro sam prihvaćena, što mi puno znači i olakšava da se adaptiram. Nadam se da ćemo ostvariti dobre rezultate u prvenstvu, gdje napadamo sami vrh", kaže Nikolićeva.

Već nekoliko sezona stanovnica Ferencvaroša je Marija Aleksić. Od ovog ljeta dolaskom Melise Hasanbegović i Selme Kapetanović stvorena je mala bh. kolonija u ekipi mađarskog prvaka.

"Ovo je moj prvi inostrani angažman. Prošlo je više od mjesec dana od dolaska i utisci su super. Igračice i stručni štab su profesionalni i sve je na vrhunskom nivou. Uslovi su idealni za razvoj igračica koje žele da rade i napreduju", kaže Kapetanovićeva, dojučerašnja igračica SFK 2000.

Hasanbegovićeva je u Ferencvaroš stigla iz praške Slavije.

"Došla sam u klub koji ima jako dobre uslove za rad, što je za mene veoma važno. Treninzi su kvalitetni i to je jako dobro za napredak igračica. Djevojke u klubu su super, pomažu nam dosta oko mnogih stvari", istakla je Hasanbegovićeva.

Vezna igračica Aida Hadžić takođe je pronašla novi klub. U sezoni 2019/20. nastupaće za prvaka Hrvatske, Split.

"ŽNK Split je prošle sezone preuzeo epitet najbolje ekipe u Hrvatskoj. Ambicije su im velike i već važe za jedan od većih klubova u regionu. Baš zbog te činjenice i moje želje da promijenim sredinu i zadam sebi novi izazov, odlučila sam se da pređem u redove splitskog kluba. Očekujem da će mi ovaj transfer donijeti neka nova životna iskustva, a takođe i rad sa trenerom Božidarom Miletićem nova fudbalska saznanja", smatra Hadžićeva.

Dokaz kvaliteta

Stručni saradnik za razvoj fudbala NS/FS BiH Ivana Vlaić ističe da ovoljetni transferi potvrđuju da BiH ima bazu vrhunskih talenata. 

"Ovo je još jedan dokaz da se i kod nas kvalitetno radi. Sve pomenute igračice ponikle su u bh. klubovima. N/FS BiH godinama ulaže u razvoj ženskog fudbala, a potvrda da se strategija sprovodi na kvalitetan način je i to što sve veći broj naših igračica nastupa u jakim evropskim klubovima i ligama", kazala je Vlaićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije