Izbor sportiste

Pratite nas na Google news

Benjamin Burić: Osvojio Njemačku i odveo BiH na EP

Benjamin Burić: Osvojio Njemačku i odveo BiH na EP
Foto: N.N. | Benjamin Burić: Osvojio Njemačku i odveo BiH na EP
Edin Spržo

Benjamin Burić rođen je 20. novembra 1990. godine u Doboju. Nekadašnji golman Maglaja, Izviđača, Borca, Gorenja, Veclara, a danas slavnog Flensburga u godini na izmaku potvrdio je status jednog od najboljih čuvara mreže na svijetu.

Bila je to godina koju će dugo pamtiti. Osvojio je titulu prvaka u najjačoj ligi na svijetu, a u minuloj sezoni često je bio čovjek odluke i neko ko je svojim odbranama već sada postao jedan od zaštitnih znakova njemačkog velikana. S velikim uspjehom sa svojim klubom nastupa u EHF Ligi šampiona, a takođe bio je ključni faktor u istorijskom plasmanu BiH na Evropsko prvenstvo.

Njegove bravure protiv Bjelorusije, Češke i Finske dizale su publiku na noge, a Evropska rukometna federacija uvrstila ga je među 20 rukometaša koji bi mogli obilježiti Euro 2020. godine, naglasivši da je dosegao nove visine dolaskom u Flensburg, te da će ga biti fascinantno gledati na golu BiH na EP.

Svečana manifestacija 19. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 12. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Predsjednik stručnog žirija je Samir Avdić, a partner Izbora najboljeg sportiste BiH je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije