Izbor sportiste

BiH dobija sportske heroje: Larisa Cerić i Damir Džumhur najbolji u 2017. godini

BiH dobija sportske heroje: Larisa Cerić i Damir Džumhur najbolji u 2017. godini
Foto: Velibor Tripić | BiH dobija sportske heroje: Pratite uživo 17. Izbor najboljeg sportiste

Bosna i Hercegovina će večeras po 17. put saznati sportske heroje. Vrhunac sportske 2017. godine desiće se u hotelu "Holidey" u Sarajevu svečanom manifestacijom Izbora najboljeg sportiste BiH.

"Nezavisne novine" i Radio-televizije BiH po 17. put organizuju najrelevantniji izbor ovakve vrste u našoj zemlji.

Pokrovitelj je Predsjedništvo BiH, s predsjedavajućim Draganom Čovićem, a partneri Izbora i ove godine su Olimpijski komitet BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ovogodišnjim žirijem je predsjedavala nekadašnja proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović.

I ovaj put nagrade će biti dodijeljene u 12 kategorija.

Biće uručene nagrade i za najbolju ekipu, najboljeg trenera, najperspektivniju sportistkinju, najperspektivnijeg sportistu, nagrada za životno djelo, nagrada za fer-plej, nagrada za razvoj sporta, nagrada za najboljeg sportista u sportu za invalide, nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide, kao i nagrada čitalaca "Nezavisnih novina".

Izbor možete da pratite iz minuta u minut na našem portalu:

21:31 - Najbolji sportista Bosne i Hercegovine u 2017. godini je teniser Damir Džumhur. Čudesni Džumi je zahvaljujući fenomenalnim igrama u drugom dijelu sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang-liste. Iako je već počeo sa pripremama za novu sezonu, Džumhur je avionom iz Beograda stigao u Sarajevo kako bi preuzeo zasluženo priznanje koje mu je uručio Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

21: 25 - Titulu najbolje sportistkinje Bosne i Hercegovine u 2017. godini ponijela je džudistkinja Larisa Cerić. Članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Reprezentativka BiH pod palicom selektora Branislava Crnogorca osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi, da bi potom nastavila nizati medalje i na gran pri takmičenjima. Druga na svjetskoj rang-listi je u bogatu kolekciju dodala zlatna odličja iz Zagreba i Antalije, te zlato s Evropa opena održanog u Minsku. Kruna sezone, ali i karijere je stigla prošlog mjeseca, kada je u marokanskom Marakešu osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji.

21:15 - Srca čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala "nezavisne.com" ove godine osvojio je bh. kajakaš Darko Savić. Iza takmičara Kajak-kanu kluba Vrbas M:tel je uspješna sezona, a potvrda kvaliteta je poziv Svjetske kajakaške federacije da, kao jedan od samo deset kajakaša iz cijelog svijeta, ovog mjeseca nastupi na trkama u Kini.

21:07 - Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub Igokea. "Igosi" su suvereno odbranili duplu krunu u BiH, dok su u regionalnoj ABA ligi zauzeli sjajno peto mjesto. 

21:01 - Branislav Crnogorac, selektor Džudo reprezentacije BiH je dobitnik nagrade za najboljeg trenera. Reprezentacija BiH u džudou se može pohvaliti vrhunskim rezultatima sa najvećih međunarodnih takmičenja.

20:58 - Nagrada za najperspektivnijeg sportistu otišla je u ruke karatiste Muniba Dedovića. Dedović stigao do bronze na Svjetskom kadetskom prvenstvu na Tenerifi.

20:55 - Žiri je nagradu za najperspektivniju sportistkinju dodijelio reprezentativki BiH u tekvondou Katarine Kraišnik. Kraišnikova je supertalenat potvrdila osvajanjem zlatne medalje na kadetskom prvenstvu Evrope u Budimpešti.

20:47 - Najbolji sportista u sportu za invalide ove godine je košarkaš Igor Ignjatović, član  KKI Vrbas. Ignjatović je sa svojim timom četvrti put osvojio NLB ligu. 

20:45 - Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci ponijela je titulu najbolje ekipe. Bh. momci su ove godine na Evropskom prvenstvu u Poreču osvojili bronzanu medalju.

20:42 - Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova laskava titula pripala je Univerzitetskom sportskom društvu Bosna, koje ove godine slavi veliki jubilej - 70 godina postojanja, a u ovih sedam decenija USD Bosna je izrasla u najmasovniju i najkvalitetniju sportsku organizaciju u BiH.

20:40 - I Milanko Mučibabić, je takođe dobitnik nagrade za životno djelo. Mučibabić je višestruki šampion u džudou, koji je dao veliki doprinos u razvoju i omasovljenju džudo sporta u BiH.

20:38 - Dobitnik nagrade za životno djelo je i Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u evropskim okvirima. Tvorac je velikih rezultata ženske reprezentacije Jugoslavije.

20:36 - Nagrada za životno djelo dodijeljena je Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena, koja je od ove godine članica "Kuće slavnih". Ona je bila među prvim evropskim košarkašicama koja je igrala u WNBA ligi. U svojoj karijeri osvojila je nevjerovatnih 21 trofej.

20:34 - Nagrada za Fer-plej otišla je u ruke fudbalskog trenera Slavena Muse. Musa je priznanje zaslužio nakon što je odlučio da ispravi grešku sudijske trojke, koja je dosudila nepostojeći aut za njegovu ekipu.

20:30 - Predsjednica žirija Mara Lakić - Brčaninović izjavila je da je bila časta, zadovoljstvo i veliki izazov bio njen posao.

"Uvjerena sam da nagrade odlaze u ruke najzaslužnijih. Uvjerena sam da će ovaj izbor biti dodatni podsticaj ne samo za ove, nego i za generacije koje dolaze", rekla je Brčaninovićeva, ističući da BiH ima manifestaciju na koju može biti ponosna.

20:25 - Nakon kopanje obratio se i direktor BHRT-a Mario Vrankić koji je rekao da je ova manifestacija prilika da se pokaže kako "nešto može, a ne kako nešto ne može".

"BiH trebaju uspješni ljudi i uspješne manifestacije. Potrebni su pobjednici, a pobjednik je i ova manifestacija koja traje punih 17 godina", rekao je Vrankić.

20:23 - Zamjenik direktor "Nezavisnih novina" Aleksandar Kopanja, pozdravio je prisutne i rekao da nije lako ostvariti vrhunske rezultate u ovim izazovnim vremenima i čestitao svim sportistima na uspjesima.

20:15 - Prisutne u hotelu "Holidey" nakon uvodnih riječi voditelja pozdravio je poznati sarajevski kompozitor i pijanista Vlado Podani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije