Izbor sportiste

Danas prva sjednica žirija 21. Izbora najboljeg sportiste BiH

Danas prva sjednica žirija 21. Izbora najboljeg sportiste BiH
Foto: N.N. | Danas prva sjednica žirija 21. Izbora najboljeg sportiste BiH

Konstituirajuća sjednica žirija 21. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine, u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana danas pod predsjedavanjem Jasmina Mrkonje.

Velikan bosanskohercegovačkog, regionalnog, evropskog i svjetskog rukometa u ulozi predsjednika zajedno sa ostalim članovima žirija ozvaničiće potragu za najboljim pojedincima i sportskim kolektivima koji su svojim rezultatima, radom i postignućima obilježili godinu koja je na izmaku.

Na prvom sastanku biće, između ostalog, određena metodologija rada ovog tijela za ovu godinu, a jedini kriterij, kao i u prethodna dva desetljeća ove manifestacije, za nagrađivanje će isključivo biti vrhunski rezultat.

"Manifestacija Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine, u organizaciji 'Nezavisnih novina' i Radio-televizije BiH, tokom minule dvije decenije etablirala se u najrelevantniji izbor ovakve vrste u našoj zemlji, nešto što se poštuje, cijeni i prepoznaje i izvan bh. granica. Sve to nama ljudima koji smo u žiriju daje obavezu da u metodologiji odlučivanja ostajemo ustrajni u pravičnosti. Vrhunski rezultat kao i svih ranijih godina mora i ostaće jedini kriterij. Svaku nominaciju pristiglu od strukovnog sportskog saveza ili od člana žirija detaljno ćemo analizirati. Izbor najboljeg sportiste BiH mora ostati prepoznatljiv po tome da nagrade odlaze samo onim najzaslužnijim. Na određeni način dodjelom nagrada ispisujemo istoriju bh. sporta i greške ne smije biti. Svi nagrađeni su ujedno i motivacija generacijama koje dolaze i zato moramo naš posao u radu žirija odraditi maksimalno profesionalno i odgovorno. Koristim priliku da zahvalim organizatorima na povjerenju i časti na ukazanoj funkciji predsjednika žirija ovog značajnog događaja ne samo za bh. sport, nego i društvo u cjelini. Ova manifestacija daje pečat jednoj sportskoj godini, ali i razlog svakom sportisti da nastavi jače, bolje, uspješnije i više, jer se uspjeh prepoznaje, nagrađuje i cijeni", rekao je Jasmin Mrkonja, predsjednik žirija Izbora najboljeg sportiste BiH.

Žiri će i ove godine održati četiri sjednice. Danas će biti usklađeni i termini narednih sastanaka. Stručni žiri najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH sačinjavaju bivši proslavljeni sportisti, istaknuti sportski radnici, predstavnici medija, te predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH i Olimpijskog komiteta BiH.

Lista nominovanih za ovogodišnje nagrade biće sačinjena na osnovu prijedloga članova žirija, sportskih redakcija medija iz BiH, te strukovnih sportskih saveza koji su imali rok da se očituju do 1. novembra.

U dugogodišnjoj istoriji Izbora najboljeg sportiste BiH do sada je nagrađeno preko 400 sportista, kolektiva, sportskih radnika i institucija, koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju i afirmaciji sporta. Prvi Izbor održan je sada već davne 2001. godine, kada je epitet najboljeg pripao Hasanu Salihamidžiću. Godinu dana kasnije na tronu ga je smijenio karatista Denis Muhović. Najbolji su, između ostalih, bili i karatista Nermin Potur i karatistkinje Lejla Ferhatbegović, Arnela Odžaković, Ivona Ćavar, boćar Markica Dodig, rukometaši Enid Tahirović, Nikola Prce i Mirsad Terzić, rukometašica Dragana Knežević, fudbaleri Edin Džeko, Zvjezdan Misimović i Miralem Pjanić, džudista Amel Mekić, bokser Memnun Hadžić, atletičarka Lusija Kimani, atletičar Amel Tuka, džudistkinje Aleksandra Samardžić i Larisa Cerić, košarkaš Mirza Teletović, košarkašica Marica Gajić, teniser Damir Džumhur.

Partner manifestacije je krovna bh. sportska institucija - Olimpijski komitet BiH, a podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Proglašenje nagrađenih na 21. Izboru najboljeg sportiste BiH biće održano 20. decembra sa početkom u 20 sati na programu BHT1 i portalu nezavisne.com.      

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije