Izbor sportiste

Dejvis kup reprezentacija BiH ispisala istoriju protiv Litvanije

Dejvis kup reprezentacija BiH ispisala istoriju protiv Litvanije
Dejvis kup reprezentacija BiH ispisala istoriju protiv Litvanije

Dejvis kup reprezentacija BiH ove godine je ispisala nove stranice istorije bh. bijelog sporta.

Selekcija u sastavu Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić, Nerman Fatić, te kapiten Aljoša Pirić ostvarila je najveći uspjeh do sada plasiravši se prvi put u Prvu grupu Evroafričke zone. Ekipa selektora Amera Delića do podviga je stigla nakon pobjeda nad tri reprezentacije u okviru Druge grupe.

Prvo su bez Džumhura bili bolji od Tunisa ukupnim rezultatom 3:1, što ih je odvelo na megdan Turskoj. Pred domaćim navijačima u Bihaću Turska je bila bez šansi. Bh. tim slavilo je rezultatom 3:1 i tako obezbijedio odlučujući meč protiv Litvanije u trećem kolu.

U "Simens Areni" u Viljnusu najbolji teniseri su odigrali susret za pamćenje. Deklasirali su domaću selekciju sa uvjerljivih 5:0 i tako nakon nekoliko višegodišnjih pokušaja uspjeli da izbore mjesto u višem rangu. Protiv Litvanaca sve je bilo bez greške. Nakon uvodnih pobjeda Džumhura i Bašića u singlu, sve je bilo riješeno kada su Bašić i Brkić donijeli odlučujući poen. Kao šlag na tortu su na kraju došle nove singl pobjede Brkića i Fatića za ukupnih 5:0 i veliko slavlje naše ekspedicije u Litvaniji.

Žrijeb za novu rundu takmičenja već je obavljen, a bh. teniski majstori će se u prvom kolu Prve grupe Evroafričke zone od 3. do 5. februara 2017. godine suprotstaviti Poljacima. U bh. taboru čvrsto vjeruju kako mogu preskočiti i ovu prepreku i nastaviti uzlaznom putanjom.

Svečana manifestacija 16. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije