Izbor sportiste

Jovana Ilić, najperspektivnija sportistkinja BiH, za "Nezavisne": Kao da mi je rođendan

Jovana Ilić, najperspektivnija sportistkinja BiH, za "Nezavisne": Kao da mi je rođendan
Foto: N.N. | Jovana Ilić, najperspektivnija sportistkinja BiH, za "Nezavisne": Kao da mi je rođendan

Sreću nakon što je u ponedjeljak naveče u hotelu "Holiday" primila nagradu za najperspektivniju sportistkinju BiH nije krila rukometašica ŽRK Dubica Jovana Ilić.

Najbolja mlada bh. rukometašica i jedna od najtalentovanijih u regiji već prošle sezone skrenula je pažnju na sebe nestvarnim izvedbama u debitanstskoj sezoni u elitnom rangu bh. rukometa. Iako će tek sljedeće godine proslaviti punoljetstvo, spada u red najdominantnijih rukometašica, te nerijetko svojim izvebama pomjera granice na bh. rukometnoj sceni. Tamo gdje je stala prošle, Jovana je nastavila i ove sezone, te je jednoglasno izabrana za najveću nadu bh. sporta od strane stručnog žirija 18. Izbora za najboljeg sportistu BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

"Veliko je ovo priznanje kako za mene, tako i za moj grad. Ni najmanje se nisam nadala ovome, jer konkurencije je i te kako bilo. Sve djevojke koje su ušle u uži izbor treniraju pojedinačan sport, dok ja treniram u jednom kolektivu gdje mnogo zavisim od drugih, te samim tim su mi manje šanse da osvojim nagradu poput ove. Zaista sam iznenađena i ovim putem zahvaljujem mojoj ekipi ŽRK Dubica i svojim roditeljima. Zahvaljujem i na lijepim riječima i čestitkama koje su mi stigle putem društvenih mreža, osjećam se kao da mi je rođendan", kaže 17-godišnja rukometna senzacija iz Kozarske Dubice.

Početkom godine Ilićevu je zadesio veliki peh kada je saznala da boluje od mononukleoze, zbog koje je morala ranije završiti prošlu sezonu, kao i međunarodni IHF/EHF turniu "Ženski trofej" u Tuzli, gdje je trebalo da bude predvodnica bh. reprezentacije. Nakon nekoliko mjeseci pauze, najveći dragulj bh. rukometa se uspješno vratio na teren, te je i ove sezone najveća uzdanica Dubičanki u Premijer ligi.

"Što se tiče odigrane polusezone, iskreno, moglo je i bolje. Završile smo na 6. mjestu, ali se nadam da ćemo u drugom dijelu popraviti našu igru i ući u top 4. Svojom igrom sam poprilično zadovoljna. Prijaju mi pohvale i komentari, i mogu reći da me to dodatno motiviše", ističe Jovana i dodaje:

"Bilo je ponuda drugih klubova, kako u inostranstvu, tako i ovdje, ali što se toga tiče, neću da žurim jer je to jedna jako bitna odluka."

Učenica Gimnazije u Kozarskoj Dubici nada se da će naredne godine u bh. dresu učestvovati na Evropskom prvenstvu B divizije u Bugarskoj. Žrijebom je odlučeno da U-19 reprezentacija bude u grupi sa Poljskom, Finskom, Ukrajinom i Izraelom. 

"Reprezentacija BiH do 18 godina se jako dobro pokazala na turniru u Tuzli i tako obezbijedila svoje mjesto na EP koje će se održati sljedeće godine. Nadam se da se neće ponoviti 'cirkus' od prije nekoliko godina i da će nam biti omogućena okupljanja i odlazak na EP. Sigurna sam da ćemo Bosnu i Hercegovinu predstaviti u najboljem mogućem svjetlu", zaključila je najperspektivnija sportistkinja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije