Izbor sportiste

Lana Pudar za "Nezavisne": Ovo je nešto što ću pamtiti cijeli život

Lana Pudar za "Nezavisne": Ovo je nešto što ću pamtiti cijeli život
Foto: Nedžad Uglješa | Lana Pudar za "Nezavisne": Ovo je nešto što ću pamtiti cijeli život

Šesnaestogodišnja tinejdžerka iz Mostara Lana Pudar i ove godine pisala je istoriju bh. sporta. Sa svega 16 godina postala je najveća sportska zvijezda u BiH i jedna od najomiljenijih na prostoru cijele BiH.

Vrhunac nezaboravne godine desio se sinoć u hotelu "Holiday", gdje na manifestaciji Izbora najboljeg sportiste u organizaciji "Nezavisni novina" i Radiotelevizije Bosne i Hercegovine dobila nagradu za najbolju sportistkinju BiH za 2022. godinu.

Čudesna Mostarka je u godini na izmaku postala seniorska prvakinja Evrope u disciplini 200 metara delfin, a iz Rima ima i bronzu na 100 m delfin stilom.

Dvostruka je prvakinja Mediteranskih igara u disciplini 100 i 200 metara delfin. Rekorderka je Mediteranskih igara u disciplini 100 metara, dvostruka juniorska prvakinja i viceprvakinja Evrope.

Najbolje je rangirana juniorka Evrope i druga po rangu juniorka na svijetu, te najmlađa osvajačica medalje na seniorskom Prvenstvu Evrope. Nedavno je u Melburnu osvojila peto mjesto na seniorskom Svjetskom prvenstvu u malim bazenima (25 m) na 200 m delfin stilom.

NN: Lana, prije svega čestitke, i kakav je osjećaj biti najbolja sportistkinja BiH sa svega 16 godina?

PUDAR: Svakako da je velika čast naći se u društvu velikana bh. sporta, a biti najbolja u toj konkurenciji je nešto što me čini ponosnom i radosnom. Zaista mi je drago što je stručni žiri prepoznao sve ovo što sam postigla u ovoj godini i ovo priznanje je nešto što ću pamtiti cijeli život. 

NN: Ova godina je bila nezaboravna, da li ste očekivali da će biti najbolja u karijeri?

PUDAR: Pa možda će zvučati neskromno, ali nisam se nešto posebno iznenadila ovim rezultatima. Dobro sam radila cijelu godinu i očekivala sam da se takav rad na kraju isplati. Svakako da ću se potruditi da i u narednom periodu još više poboljšam svoje rezultate, jer znam da to mogu i da imam još dosta prostora za napredak. 

NN: Možete li uopće izdvojiti neko takmičenje, da li je to Rim i prve seniorske medalje sa EP?

PUDAR: Svaka medalja je draga i svaka ima svoju posebnu težinu. Ali ako bih morala izdvojiti neku, onda je to svakako titula seniorske evropske prvakinje u Rimu u disciplini 200 m delfin. Biti najbolji u Evropi u jednoj od najtežih plivačkih disciplina i to u najjačoj mogućoj konkurenciji je do sada najveći rezultat koji sam napravila. 

NN: Kako se nosite sa popularnošću i statusom najveće zvijezde u BiH, da li godi sva ta pažnja?

PUDAR: Pa, iskreno da vam kažem, zna nekad biti i pomalo naporno, ali ne bih bila iskrena da ne kažem da mi to i imponuje. Predsjednik moga kluba i jedan od mojih trenera Damir Đedović vodi računa o mojim javnim nastupima i generalno o svemu što se tiče moga pojavljivanja u javnosti, tako da sam s te strane maksimalno zaštićena i nemam previše pritiska i obaveza što se toga tiče. Glavni fokus je na treninzima i takmičenjima tako da nastojim ne razmišljati previše o drugim stvarima. 

NN: Imate li neki ritual prije takmičenja ili trke?

PUDAR: Ništa posebno. Uglavnom gledam da se dobro zagrijem i pripremim za utrku i to je to. 

NN: Da li Lana osjeća neku dozu pritiska s obzirom na to da se od Vas sada stalno očekuju vrhunski rezultati?

PUDAR: Ne razmišljam na takav način, tako da nemam takvu vrstu pritiska. Znam da javnost u našoj državi ima velika očekivanja od mene i to je normalno. Meni je najbitnije da sam zdrava, da dobro treniram i apsolutno imam povjerenja u svoje mogućnosti i u svoj tim. Ne može se uvijek na svakom takmičenju plivati tako da postižem svoje najbolje rezultate. Treneri znaju na koja takmičenja idem iz punog treninga, a koja su nam takmičenja najbitnija, tako da će i rezultati u skladu sa tim varirati. Najbitnije je da na velikim takmičenjima za koja se spremam budem na svom maksimumu i da na njima postižem dobre rezultate.

NN: Kakva je Lana privatno i koliko uopće ima slobodnog vremena s obzirom i na školske obaveze, imate li vremena da se vidite sa najboljim drugaricama?

PUDAR: S obzirom na trenažne i takmičarske obaveze, i nemam baš puno vremena za privatni život. Ono vrijeme koje imam nastojim maksimalno iskoristiti da ga što više provedem sa svojom porodicom i svojim prijateljima. Što se tiče škole, tu zaista imam maksimalno razumijevanje od strane mojih profesora iz mostarske Druge gimnazije, tako da nekako stižem da završim i svoje školske obaveze. Da je lako, nije. Ali uz dobru organizaciju sve se može stići.

NN: Koja je Vaša želja za novu 2023. godinu, možda bazen u Mostaru?

PUDAR: Uh... Izgradnja zatvorenog bazena u Mostaru je nešto što mi budi pomiješana osjećanja. S jedne strane čini me tužnom i pomalo razočaranom što se dosad ne vide neki konkretni pomaci u vezi s tim pitanjem s obzirom na sva obećanja koja smo imali u proteklom periodu, a sa druge strane opet nadam se i želim da vjerujem da će se vrlo brzo početi s izgradnjom i da ću napokon moći u svom gradu da treniram i pripremam se za najveća svjetska takmičenja. Sva ova putovanja u druge gradove radi treninga i priprema su nešto što me strašno umara i opterećuje. Tako da je izgradnja zatvorenog bazena u mom gradu definitivno u vrhu mojih želja za 2023. godinu. 

NN: Poruka za sve građane BiH za novu godinu?

PUDAR: Svima želim, prije svega, dobro zdravlje, a onda da im se ispune i sve želje koje imaju na poslovnom i privatnom planu. Poručujem im da vjeruju u sebe, da rade na sebi i da ništa nije nemoguće ukoliko to istinski žele i ako se dovoljno trude da to postignu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije