Izbor sportiste

Nagrada čitalaca "Nezavisnih" Azri Dedić

Nagrada čitalaca "Nezavisnih" Azri Dedić
Foto: N.N. | Nagrada čitalaca "Nezavisnih" Azri Dedić

Naklonost čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine više nego ubjedljivo osvojila je džudistkinja Azra Dedić.

Djevojka iz Bihaća, koja s lakoćom ruši stereotipe, ali i svoje rivale, prva je osoba s Daunovim sindromom u BiH koja je nosilac crnog pojasa u nekom borilačkom sportu.

Višestruka osvajačica medalja, ove godine postala je šampionka Evrope pa je bez problema osvojila srca navijača, koji su joj dodijelili više od 51 odsto glasova u trci za nagradu čitalaca.

Azra je u glasanju za Nagradu čitalaca, koje je počelo 20. novembra, a okončano 9. decembra, iza sebe ostavila Amela Tuku, Lejlu Tanović, Maricu Gajić, Miralema Pjanića, Edina Džeku, Tihomira Gajića, Larisu Cerić, Ajlu Paradžik, Ismaila Zulfića, Benjamina Burića, Nedžada Husića i Marka Panića.

Tokom 20 dana svoj glas je za nekog od 14 bh. sportista i sportistkinja dalo 12.487 posjetilaca portala www.nezavisne.com i čitalaca "Nezavisnih", a za Azru je glasalo njih čak 6.320.

Drugi je u ovom poretku bio još jedan sportski, ali i životni heroj, osmogodišnji Ismail Zulfić. Mladi plivač je, uprkos teškom hendikepu (rođen bez ruku), uspješan u plivanju za osobe sa invaliditetom, čime je osvojio srce u regionu, a u glasanju za nagradu čitalaca osvojio je 18 odsto glasova, odnosno 2.201 glas.

Na trećem mjestu je sjajna bh. odbojkašica Ajla Paradžik sa 14 odsto glasova (1.722), a slijede atletičar Amel Tuka (pet odsto), tekvondoista Nedžad Husić (četiri odsto), dok su po jedan odsto glasova sakupili odbojkaš Tihomir Gajić, košarkašica Marica Gajić, džudistkinja Larisa Cerić, rukometaši Marko Panić i Benjamin Burić, fudbaleri Edin Džeko i Miralem Pjanić, biciklistkinja Lejla Tanović (82) te plivačica Amina Kajtaz.

Svečana manifestacija 19. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 12. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Predsjednik stručnog žirija je Samir Avdić, a partner Izbora najboljeg sportiste BiH je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Od Džeke do Žane

Nagrada čitalaca koje se dodjeljuje u okviru manifestacije Izbora najboljeg sportiste BiH ustanovljena je 2011. godine i prvi je naklonost javnosti zadobio jedna od najboljih bh. fudbalera svih vremena Edin Džeko. Nakon njega nagrada je 2012. otišla u ruke atletičarke Biljane Cvijanović, a potom je konkurenciju 2013. na glasanju nadvisio sjajni atletičar Hamza Alić.

Godine 2014. ovo prestižno priznanje dobio je rukometaš Ivan Karačić, a godinu dana kasnije isto je pošlo za rukom džudisti Harunu Sadikoviću. Prije tri godine nagrada čitalaca otišla je u ruke najboljem bh. teniseru Damiru Džumhuru, da bi 2017. godine njegovim putem krenuo i kajakaš Darko Savić. Prošle godine simpatije posjetilaca portala www.nezavisne.com i čitalaca "Nezavisnih" osvojila je odbojkašica Žana Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije