Izbor sportiste

Najbolji sportista BiH za "Nezavisne": Težim da idem stopama najboljih

Najbolji sportista BiH za "Nezavisne": Težim da idem stopama najboljih
Foto: N. Uglješa | Najbolji sportista BiH za "Nezavisne": Težim da idem stopama najboljih

Nastupom na Olimpijskim igrama u Tokiju Nedžad Husić se pobrinuo da tekvondo bude jedan od najpraćenijih sportova u BiH ovog ljeta.

Bio je nadomak osvajanju prve medalje za BiH ikada na najvećoj svjetskoj pozornici, ali je i osvajanjem petog mjesta ipak ispisao istoriju bh. sporta, s obzirom na to da je ovo trenutno najbolji rezultat BiH u istoriji na OI.

Prvenstveno taj rezultat ga je vinuo u visine i donio mu nagradu za najboljeg sportistu BiH za 2021. godinu. Mladi Sarajlija rođen 2001. godine je na svečanoj ceremoniji proglašen sportistom godine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Jeste ovo njegova najbolja godina u karijeri, postao je i seniorski viceprvak Evrope u Sofiji, te šampion Evrope u olimpijskom tekvondou do 21 godinu na prvenstvu Starog kontinenta u Talinu, ali za "Nezavisne" ističe da se ne može reći da će biti najbolja, jer je pred njim još puno izazova, ali i novih uspjeha. Vjeruje kako će se u budućnosti ipak domoći te famozne medalje s Olimpijskih igara. Nije krio sreću što je sa svega 20 godina u konkurenciji dosad mnogo poznatnijih sportista ponio epitet najboljeg u svojoj zemlji.

"Ne postoji riječ da se opiše taj osjećaj. Mene mnogi poznaju kao nekako hladnokrvnog, da nemam tih emocija i da ih ne ispoljavam, ali svakako se u meni budi velika sreća i duboko me dirnu te emocija. Kao mali sam imao tu želju i često sam gledao najbolje sportiste, Amela Tuka, Larisu Cerić i druge kako oni idu svojim putem. Uvijek sam težio da budem blizu njima i uspjehu i, evo, na kraju sve se to ostvari", kaže laureat u godini na izmaku.

NN: Da li ste iskreno vjerovali da će doći taj dan kada ćete postati najbolji sportista svoje zemlje? HUSIĆ: Iskreno, slagao bih da nisam. Uvijek sam težio da budem najbolji i da idem stopama najboljih. Oni su me uvijek nekako gurali, kada imate nekoga za uzor u samom vrhu, postiže najbolje rezultate, automatski vas gura i daje vjetar u leđa, da ne odustajete, da uvijek neko ima ko je bolji od vas i da težite da budete bolji od njih.

NN: Iza Vas je sigurno godina iz snova, godina u kojoj Vas je upoznala svjetska tekvondo elita. HUSIĆ: Definitvno najbolja u karijeri, ali s obzirom na to da sam još mlad ne možemo reći da će biti najbolja. Očekujem već bolje rezultate u narednoj godini, u kojoj me čekaju nastupi na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Sada predstavljam veliku prijetnju svima, jer sad svi znaju ko sam i šta sam.

NN: Koliko često razmišljate o onome što se desilo u Tokiju, gdje ste u dva navrata imali priliku da se borite za istorijsku medalju? HUSIĆ: Ostaće uvijek žal za tom medaljom. Borbu za medalju nikada neću zaboraviti. Često razmišljam kako se u tom polufinalu situacija mogla drugačije odvijati da sam neke druge stvari primijenio, ali trudim se da zaboravim, jer u tom periodu poslije OI, nekih mjesec dana, baš sam bio tužan. Kada razmišljam o tim stvarima duboko me dirne.

NN: Da li već razmišljate o Parizu 2024. godine i koliko je teško plasirati se na OI? HUSIĆ: Slijedi sakupljanje bodova, morate se potruditi da se odmaknete na toj ljestvici od drugih boraca i da budete bliže top pet kako biste se direktno plasirali. To je cilj svih nas, pa vidjećemo. Očekujem da ću se naći u Parizu. Daću sve od sebe da se kvalifikujem i ostvarim što bolje rezultate, a onda se nadati toj medalji koja nam nedostaje i koju svi priželjkujemo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije