Izbor sportiste

Pratite nas na Google news

OKS: Đoković i posthumno Veličković najbolji u 2020. godini

OKS: Đoković i posthumno Veličković najbolji u 2020. godini
Foto: N.N. | OKS: Đoković i posthumno Veličković najbolji u 2020. godini
Tanjug

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković i strijelkinja Bobana Momčilović Veličković, posthumno, proglašeni su za najbolje sportiste Srbije za 2020. godinu u tradicionalnom izboru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Ove godine nije bilo svečanosti, pa su najbolji proglašeni u specijalnoj emisiji na RTS-u.

U kategoriji najuspešniji mladi sportista, prestižno priznanje je osvojio je hokejaš Matija Dinić. Specijalno priznanje za ostvarene rezultate dobila je mlada džudistkinja Andrea Stojadinov.

Priznanje “Olimpijsko srce - general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta posthumno je dodijeljeno profesorki Ivanki Gajić.

Usljed situacije sa pandemijom virusa Covid - 19, najveći broj međunarodnih reprezentativnih ekipnih takmičenja je odložen, te naši timovi nisu bili u prilici da ostvare kriterijumske rezultate za osvajanje trofeja.

Iz tog razloga, nisu dodijeljena priznanja najuspešnijem muškom i ženskom timu.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da je iza srpskih sportista, kao i iza cijele planete, ostala jako teška godina, ali da u novu, olimpijsku godinu, ulazimo sa puno optimizma i želje za dobrim rezultatima u Tokiju.

"Iza nas ostavljamo izazovnu godinu koja je trebalo da bude olimpijska i koja je trebalo da nam donese mnogo sportskih uspeha i radosti. Okolnosti su, međutim, uslovile da realnost bude sasvim drugačija", rekao je Maljković.

On je posebno istakao napor srpskih sportista da se i u jako teškim uslovima nadmeću na takmičenjima pod zastavom svoje zemlje.

"U olimpijsku godinu ulazimo odlučno i hrabro, ka novim izazovima, ka novim takmičenjima i kvalifikacijama za Olimpijske igre. Pogled nam je uprt ka Tokiju i ka najvećoj planetarnoj smotri vrhunskih sportista. Čim se sport oporavio i kada se opet uspostavio sistem takmičenja, srpski sportisti obradovali su naciju medaljama , što pokazuje veliku odlučnost i želju da se ponosno nadmeću pod zastavom svoje zemlje".

Nema sumnje da nas čekaju izazovni meseci u olimpijskoj godini, poručio je prvi čovek OKS.

"Trenutno je 64 naših sportista ostvarilo plasman na Olimpijske igre, a obzirom da nas tek čekaju mnoga kvalifikaciona takmičenja, sigurni smo da će se broj kvalifikovanih sportista za Igre uvećati", istakao je Maljković.

Bobana Momčilović Veličković, je u februaru osvojila zlatnu medalju, na Evropskom prvenstvu održanom u Vroclavu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Trofej je suprugu Bobane Momčilović Veličković, Miroslavu Momčiloviću, dodijelio predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković. Suprug preminule olimpijke zahvalio se u ime porodica Momčilović I Veličković Olimpijskom komitetu Srbije.

Titulu najuspješnijeg sportiste za proteklu godinu dobio je Novak Đoković. Ovo je ukupno deveto priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za najboljeg sportistu koje je otišlo u ruke najboljeg tenisera svijeta, a treće uzastopno. Zbog obaveza na Australijan Openu, Novak Đoković nije bio u mogućnosti da lično primi trofej, te će trofej biti uručen naknadno.

Specijalno priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za 2020. godinu, koje je dodjelila potporedsednica OKS Milica Mandić, dodijeljeno je mladoj džudistikinji Andrei Stojadinov, koja je u roku od mjesec dana osvojila tri medalje na evropskim prvenstvima. Specijalno priznanje Andrei uručila je potpredjsednica OKS, Milica Mandić.

Priznanje za najuspješnijeg mladog sportistu dobio je hokejaš Matija Dinić. Odlukom Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, od ove godine trofej za najboljeg mladog sportistu nosiće ime preminule olimpijke i zvaće se “Trofej Bobane Momčilović Velićković”.

Mladi Matija Dinić predstavljao je Srbiju na Olimpijskim igrama mladih u Lozani, u novoj disciplini “Hokej na ledu 3 na 3”. Matija je u disciplini u kojoj se sastaju mješovite ekipe, sjajnim nastupima svoj tim vodio do srebrne medalje i tako obradovao sportsku javnost u našoj zemlji. Trofej Matiji Diniću uručio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković.

Najuspešniji trener za 2020. godinu po izboru Olimpijskog komiteta Srbije je Jasna Šekarić, trener najuspješnije sportistkinje Bobane Močilović Veličković, koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Trofej za najuspješnijeg trenera Jasni Šekarić je dodelio potpredsjednik OKS, Žarko Zečević.

Prije tri godine Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije doneo je odluku da se uvede trofej Olimpijsko srce "General Svetomir Đukić" namijenjen ljudima koji ceo svoj život posvete sportu i u svom društveno - sportskom radu ostave trajne rezultate.

Komisija za dodjelu priznanja i Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije doneli su odluku da ove godine trofej posthumno bude dodeljen Ivanki Gajić, dugogodišnjoj dekanici Fakulteta za sport Univerziteta Union - Nikola Tesla. Trofej je Bojanu Sekuliću, predsjedniku Savjeta Fakulteta za sport Univerziteta „Union - Nikola Tesla“, predao predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije