Izbor sportiste

Održan 19. Izbor najboljeg sportiste BiH: Još jedna noć za pamćenje

Održan 19. Izbor najboljeg sportiste BiH: Još jedna noć za pamćenje
Foto: N.Uglješa | Održan 19. Izbor najboljeg sportiste BiH: Još jedna noć za pamćenje

Kao i u prethodnih 18 navrata, i 19. Izbor najboljeg sportiste BiH, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije Bosne i Hercegovine, potvrdio je status najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH.

Još jedna svečanost u sarajevskom hotelu "Holiday" okupila je sportsku kremu iz cijele BiH. 

Bila je to glamurozna veče u kojoj je spuštena zavjesa na sportsku 2019. godinu, koju je obilježio fenomenalni atletičar Amel Tuka, koji se u godini na izmaku okitio srebrnom medaljom sa Svjetskog prvenstva u Dohi, kao i džudistkinja Larisa Cerić, viceprvakinja Evrope.

Noć u kojoj su se birali najbolji od najboljih odisala je pozitivnom energijom, a uveličali su je što bivši, što sadašnji proslavljeni sportisti. Tako smo na jednom mjestu mogli vidjeti Duška Bajevića, Mirzu Teletovića, Samira Avdića, Muhameda Konjića, Bilala Šumana, Husrefa Musemića, Kasima Kamenicu, Maru Lakić-Brčaninović te druge sportske radnike i osobe iz javnog života.  

Sportski spektakl u godini na izmaku, na kojem su nagrađeni najbolji, pokazao je u stvari koliko sportistima znači ova prestižna nagrada. Sve je prštalo od emocija, koje je jedva sakrio čak i legendarni Mostarac Duško Bajević, koji je imao poprilično emotivan govor nakon što mu je uručena nagrada za životno djelo, koju su još dobili i njegovi bivši saigrači Enver Marić i Franjo Vladić. 

"Osjećam se veoma počastvovanim ovom prestižnom nagradom, pomalo i sentimentalnim s obzirom na to da je prošao skoro jedan život, a sada neko donosi odluke kakav si bio. Pošto se ovdje radi o mojim drugovima i meni, kao da smo u razredu. Iako oni nisu tu, tu su njihova djeca i nasljednici. Među nama nikad nije bilo zavisti, ljutnje i teških riječi i tako je do danas. Ponosno smo koračali kroz život i možemo svima služiti za primjer. Hvala 'Nezavisnim novinama' i BHRT-u koji su nam priredili ovu divnu veče", kazao je između ostalog Bajević.  

Da treba cijeniti i uvažavati uspjehe bh. sportista naglasio je i Bilal Šuman, najbolji trener u 2019. godini. 

"Prije svega jedno veliko hvala na ovoj prestižnoj nagradi. Hvala i našim reprezentativcima što su uradili to što su uradili i što i dalje rade sa željom da iduće godine budemo još bolji. Takođe se nadam da će sport naći značajnije mjesto u društvu i da će našim selekcijama omogućiti i pomoći da ovu divnu državu predstavljaju na što bolji način", poručio je Šuman. 

Amel Tuka je za kraj naglasio da je ova nagrada izuzetno važna sportistima, te da se iza statue krije mnogo toga - dobrih i loših stvari, mnogo truda, znoja i odricanja, te da ga raduje svaki uspjeh bh. sportista na svim takmičenjima. 

Spektakularnu noć svojim sjajnim izvedbama uljepšala je pjevačica Danijela Knežević. Ona je uz majstora na klaviru Arsena Čarkića upotpunila još jednu noć za pamćenje.

Ovacije za Harisa Eminovića i Azru Dedić

Ovacije publike uz dugotrajni pljesak i veliku podršku dobili su Azra Dedić, evropska prvakinja u ID džudou i prva osoba s Daunovim sindromom u BiH koja je stekla majstorsko zvanje u bilo kojoj kategoriji, koja je dobila nagradu čitalaca, te banjalučki parastonoteniser Haris Eminović, koji nakon priznanja za najboljeg sportistu u sportu za invalide nije mogao suzdržati emocije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije