Izbor sportiste

Održana prva sjednica žirija 20. Izbora najboljeg sportiste BiH

Održana prva sjednica žirija 20. Izbora najboljeg sportiste BiH
Foto: N.N. | Održana prva sjednica žirija 20. Izbora najboljeg sportiste BiH

Konstituirajućom sjednicom, održanom online zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane pandemijom virus korona, ozvaničen je rad ovogodišnjeg žirija jubilarnog 20. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio televizije BiH

Žirijem ove godine predsjedava proslavljeno ime bh., ex-jugoslovenske, evropske i svjetske košarke Slađana Golić. Iako su organizatori i članovi žirija primorani raditi u specifičnim uslovima, već sa prve sjednice poslana je jednoglasna i snažna poruka da i ni ove godine neće biti odstupanja u profesionalnom i odgovornom pristupu u načinu izbora najboljih pojedinaca i sportskih kolektiva u našoj zemlji.

"Svi vrlo dobro znamo sa kakvim se okolnostima susrećemo na globalnom nivou. Posao u žiriju nam je zbog toga ove godine otežan, ali to nas ne amnestira da izaberemo isključivo one najbolje i najzaslužnije. Prepoznaćemo kvalitet. Naši sportisti su u godini na izmaku ostali uskraćeni za neka velika takmičenja, ali su ipak vrhunski rezultati postizani i naša je obaveza da ih kao članovi žirija najrelavantnijeg izbora ovakve vrste u BiH nagradimo. Velika je časta učestvovati u jednom ovako značajnom projektu", poručila je Slađana Golić, predsjednica žirija.

Adnan Ljubović, član žirija i urednik sportskog programa BH radija 1 naglasio je da je izuzetno bitno što se na mjestu predsjednika našlo još jedno veliko sportsko ime.

"Trofeji Slađane Golić, njen ugled, znanje i bogato iskustvo garantuju da ćemo i ove godine napraviti dobar posao. Prepoznati najbolje ni ranijih godina nije bio jednostavan zadatak. U 2020. godini imamo i neke dodatne okolnosti, ali manifestacija koja se etablirala u najrelevantniju ne smije i neće podsustati i sigurno ćemo zadržati vrhunski novo. Naši najbolji sportisti ne smiju i neće biti uskraćeni promocije za rezultate i naporan rad", poručio je Ljubović i dodao:

"Svih ovih godina odluke smo donosili jednoglasno. Nikada nije bilo niti jedne zamjerke na bilo koju odluku, a to nam stvara obavezu da tim putem nastavimo i u godini kada manifestacija slavi vrijedan jubilej".

U radu žirija su kao i ranijih godina uklučeni predstavnici medija u BiH, članovi Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH, te predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Olimpijski komitet BiH je i ove godine ponosni partner ove značajne manifestacije za bh. sport. Ne sumnjamo da ćemo i u ovim izmjenjenim uvjetima odraditi dobar posao", poručio je Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH.

Kao i do sada, nagrade će biti dodjeljene u 12 kategorija: najbolji sportista, najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, najbolji trener, nagrada publike, najperspektivniji sportista, najperspektivnija sportistkinja, nagrada za fair – play, nagrada za razvoj sporta u BiH, životno dijelo, najbolji sportista u sportu za invalide i najbolja ekipa u sportu za invalide.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije proglašenje najboljih biće obavljeno na programu BHT 1, 14. decembra sa početkom u 20 sati. Takođe, sve sjednice žirija biće održane online. Druga sjednica na kojoj će biti usvojene šire liste nominovanih u svim konkurencijama zakazana je za 9. novembar. Treća sjednica je 16. novembra, a posljednji sastanak je na dan manifestacije kada će biti verifikovane odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije