Izbor sportiste

Počinje potraga za najboljim sportistima u BiH

Počinje potraga za najboljim sportistima u BiH
Foto: N.N. | Počinje potraga za najboljim sportistima u BiH

U Sarajevu će danas biti održana konstituirajuća sjednica žirija manifestacije Izbor najboljeg sportiste BiH za 2019. godinu u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH. Pod patronatom proslavljenog bh. košarkaša Samira Avdića zvanično će početi potraga za najboljim pojedincima i sportskim kolektivima koji su svo-jim rezultatima, radom i dostignućima obilježili godinu koje je na izmaku.

Predsjednik će na prvom sastanku sa članovima žirija i or-ganizatorima, između ostalog, odrediti metodologiju rada za ovu godinu. Biće usklađeni i termini narednih sastanaka planiranih u Mostaru, Banjaluci i ponovo u Sarajevu na dan manifestacije.

"Velika mi je čast što sam na čelu žirija manifestacije koja je svojevrstan svjedok sportske istorije. Znamo koliko je ona bitna za bh. sport i sportiste koji će biti nagrađeni za svoja dostignuća, jer veoma je bitno da ostane zabilježeno što su postigli i kolike su napore uložili do svog podviga. Žiri se mora prihvatiti posla kako bi i ovaj put bio nepo-grešiv pri izboru najboljih. Sva dosadašnja nagrađena ime-na, predsjednici i članovi žirija pokazatelj su da 'Nezavisne' ne dozvoljavaju da sportisti padnu u zaborav", rekao je Sa-mir Avdić.

Stručni žiri najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH sačinjavaju bivši proslavljeni sportisti, istaknuti sportski radnici, predstavnici medija te predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH. Lista nominovanih za ovogodišnje nagrade biće sačinjena na osnovu prijedloga članova žirija, sportskih redakcija medija iz BiH te strukovnih sportskih saveza.

U dugogodišnjoj istoriji Izbora najboljeg sportiste BiH do sada je nagrađeno preko 300 sportista, kolektiva, sportskih radnika i institucija koje su dale nemjerljiv doprinos razvo-ju i afirmaciji sporta. Prvi izbor održan je sada već davne 2001. godine, kada je epitet najboljeg pripao Hasanu Sali-hamidžiću. Godinu dana kasnije na tronu ga je smijenio karatista Denis Muhović. Najbolji su, između ostalih, bili i karatista Nermin Potur i karatistkinje Lejla Ferhatbegović, Arnela Odžaković, Ivona Ćavar, boćar Markica Dodig, ru-kometaši Enid Tahirović, Nikola Prce i Mirsad Terzić, ru-kometašica Dragana Knežević, fudbaleri Edin Džeko i Zvjezdan Misimović, džudista Amel Mekić, bokser Me-mnun Hadžić, atletičarka Lusija Kimani, atletičar Amel Tuka, džudistkinje Aleksandra Samardžić i Larisa Cerić te prošlogodišnji predsjednik žirija Mirza Teletović.

Partner manifestacije je krovna bh. sportska institucija - Olimpijski komitet BiH, a podršku pruža i Ministarstvo ci-vilnih poslova BiH.

Današnja prva sjednica žirija biće održana u Sarajevu, u zgradi RTV doma, sa početkom u 12 časova. Svečana ma-nifestacija 19. Izbora najboljeg sportiste BiH biće održana 12. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sa-rajevu, uz direktan prenos na BHT 1.

Predsjednici

Funkcije predsjednika do sada su obavljali: Milorad Kara-lić, Josip Katalinski, Tomo Marić, Nađa Avdibašić-Vuka-dinović, Muhamed Ibrahimbegović, Elvir Bolić, Marijan Kvesić, Miroslav - Ćiro Blažević, Sergej Barbarez, Svetlana Kitić, Dušan Bajević, Ivica Osim, Dragan Marković, Faruk Hadžibegić, Refik Šabanadžović, Žarko Varajić, Mara La-kić-Brčaninović, Mirza Teletović.

Brojka

4. novembar je rok do kojeg su strukovni sportski savezi tre-bali dostaviti prijedloge svojih kandidata za ovogodišnje nagrade

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije