Izbor sportiste

Predstavljamo: Karatista Munib Dedović bronzani na SP i EP

Predstavljamo: Karatista Munib Dedović bronzani na SP i EP
Foto: Ilustracija | Predstavljamo: Karatista Munib Dedović bronzani na SP i EP

Munib Dedović rođen je 30. aprila 2002. godine u Novom Travniku, gdje je u istoimenom klubu prije šest godina prvi put obukao kimono.

Od 2015. godine član je Karate kluba Mladost iz Viteza, u kojem radi pod budnim okom trenera Aldina Adilovića, jednog od najzaslužnijih za Dedovićev sportski bum na domaćoj i međunarodnoj sceni. Tvrdnje mnogih da je riječ o vanserijskom talentu Dedović je opravdao 2017. godine u svojoj sezoni iz snova. Titula na Državnom prvenstvu BiH za kadete bila je samo najava za kolekciju medalja se međunarodne pozornice.

Uslijedila je bronzana medalja na Evropskom prvenstvu za kadete u Sofiji, a reprizu iz bugarske prijestolnice napravio je i na Svjetskom prvenstvu za kadete, održanom na Tenerifi u Španiji. Reprezentativac Bosne i Hercegovine tako je trenutno na trećem mjestu rang-liste najboljih karatista kadeta na planeti.

Zavidan kvalitet i mjesto među najboljim karatistima Evrope i svijeta mladić iz Novog Travnika najavljivao je još u kategoriji dječaka i pionira. Njegove trofejne vitrine odranije krase, između ostalog, dvije medalje sa balkanskih prvenstava za pionire, održanih u Beogradu i Mariboru. Osvajač je i Evropa kupa za mlade, a još 2013. godine u Italiji se na Svjetskom prvenstvu za djecu okitio titulom vicešampiona. Višestruki je prvak BiH u mlađim kategorijama, a ove godine je u konkurenciji za nagradu za najperspektivnijeg sportistu.

Svečana manifestacija Izbora najboljeg sportiste BiH u 2017. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH, s predsjedavajućim Draganom Čovićem. Predsjednik stručnog žirija je proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije