Izbor sportiste

Predstavljamo: Vedad Ibišević (fudbal)

Predstavljamo: Vedad Ibišević (fudbal)
Predstavljamo: Vedad Ibišević (fudbal)

Vedad Ibišević rođen je 6. avgusta 1984. godine u Vlasenici. Fudbalsku karijeru počeo je osam godina kasnije u klubu iz tuzlanskog predgrađa, Proleteru iz Slavinovića. Nešto kasnije prešao je u Zmaj od Bosne, tadašnjeg premijerligaša BiH.

No, ni tu se nije dugo zadržao, jer je njegova porodica odselila u Švajcarsku kada mu je bilo 16 godina. To ga nije spriječilo da se nastavi baviti fudbalom, pa je počeo trenirati u FC Baden. Nakon samo deset mjeseci sele u Sjedinjene Američke Države, a Vedad ponovo pronalazi novi klub. Ovoga puta se obreo u univerzitetskoj ekipi Sent Luisa, a kasnije je nastupao i za Sent Luis Strajkers, te Čikago Fajer.

Povratak u Evropu uslijedio je 2004, kada je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor za Pariz Sen Žermen, koji je tada s klupe vodio bh. trener Vahid Halilhodižić. Na kraju prvog dijela sezone 2004/2005. prešao je u klub iz francuske druge lige Dižon, gdje je potvrdio svoj veliki napadački talenat. Potom odlazi u tim iz njemačke Bundes lige Alemanju iz Ahena i nastavlja svoj golgeterski niz. Logičan slijed je bio i poziv u reprezentaciju BiH, za koju je debitovao 24. marta 2007. u pobjedi 2:1 nad Norveškom. Nakon sezone u Ahenu prešao je u tim iz druge lige Hofenhajm, s kojim se plasirao u Bundes ligu, a kasnije dokazao da se radi o vrhunskom napadaču. Nakon fenomenalne polusezone 2008/2009, u kojoj je Ibišević na 17 bundesligaških utakmica postigao 18 golova, uslijedili su najteži trenuci karijere. Tokom priprema za drugi dio sezone doživio je tešku povredu ligamenata koljena i morao je šest mjeseci pauzirati. Srećom izborio se sa teškom povredom i vratio se na teren. U Hofenhajmu je ostao sve do 25. januara 2012, kada je odlučio da pređe u Štutgart. Trenutno je najbolji strijelac "Švaba".

Za reprezentaciju BiH odigrao je 35 utakmica i postigao devet golova. U prva četiri kola kvalifikacija za Mundijal u Brazilu 2014. zajedno sa Edinom Džekom nezamjenjiv je u vrhu napada. Postigao je četiri gola, tri Lihtenštajnu i jedan Litvaniji.

"Nadam se da ćemo naredne godine imati još više razloga za slavlje. Plasman na Svjetsko prvenstvo bio bi kruna naše reprezentacije", rekao je Ibišević.

Svečana manifestacija 12. tradicionalnog izbora najboljeg sportiste BiH u 2012. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT-a biće održana 12. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday Inn" sa početkom u 21 čas, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Ivica Osim, a partner izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije