Izbor sportiste

Sjednica žirija 17. Izbora sportiste BiH: Počinje potraga za najboljima

Sjednica žirija 17. Izbora sportiste BiH: Počinje potraga za najboljima
Foto: N.N. | Sjednica žirija 17. Izbora sportiste BiH: Počinje potraga za najboljima

Pod predsjedavanjem slavne košarkašice Mare Lakić-Brčaninović danas će u Sarajevu biti održana konstituirajuća sjedica žirija 17. manifestacije Izbor najboljeg sportiste BiH za 2017. godinu, u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Prva sjednica označiće početak selektiranja kandidata za nagrade u najrelevatnijem izboru ovakve vrste u BiH.

Predsjednica će sa članovima žirija i organizatorima između ostalog odrediti metodologiju rada za ovu godinu. Biće usklađeni i termini narednih sastanaka planiranih u Mostaru, Banjaluci i ponovo u Sarajevu, na dan same manifestacije.

"Nezavisne novine" i BHRT 2001. godine pokrenuli su jednu lijepu priču promocije pojedinaca i kolektiva, odnosno najvećih sportskih dostignuća u jednoj godini i na nama je obaveza da tu bogatu tradiciju, koja traje već skoro dva desetljeća, nastavimo njegovati profesionalnim radom žirija i ove godine. Kao bivša sportistkinja vrlo dobro znam koliko je truda, rada i odricanja potrebno za vrhunski rezultat, a priznanje na kraju godine svakom je najbolji podstrek za budućnost", kazala je Mara Lakić-Brčaninović.

Stručni žiri tradicionalno sačinjavaju bivši proslavljeni sportisti, istaknuti sportski radnici i predstavnici medija, dok će strukovni sportski savezi u BiH dostaviti prijedloge kandidata za nagrade.

Legendarna košarkašica, potom i trener i selektor reprezentacije BiH, najavila je da će sastav žirija na čijem je čelu detaljno analizirati svaki rezultat i dostignuće sportskog kolektiva ili pojedinca iz svih krajeva BiH. Nekadašnja osvajačica klupske titule prvaka Evrope sa tuzlanskim Jedinstvom, zatim tri trofeja prvaka SFRJ, te srebra sa Ljetnih olimpijskih igara u Seulu, Svjetskog prvenstva u Maleziji i Evropskog prvenstva u Tel Avivu, naglasila je da niti jedan rezultat ne smije ostati nezapažen.

"Kao predsjednica žirija, zajedno sa kolegama, i te kako sam svjesna odgovornosti koja je pred nama. Greške ne smije biti, svaki prijedlog i nominacija biće detaljno razmotreni jer nagrade i priznanja kao i svih ranijih godina moraju pripasti isključivo onim najzaslužnijim. Obaveza nam je da i ovogodišnja manifestacija bude na nivou svih prethodnih", dodala je Mara Lakić-Brčaninović.

Kao i svake godine, pokrovitelj Izbora najboljeg sportiste za 2017. godinu je Predsjedništvo BiH. Partner manifestacije je krovna bh. sportska institucija - Olimpijski komitet BiH.

Današnja prva sjednica žirija biće održana u Sarajevu, u zgradi RTV doma, s početkom u 12 časova. Svečana manifestacija 17. Izbora najboljeg sportiste BiH biće održana 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, uz direktan prenos na BHT 1.

Predsjednici

Funkcije predsjednika do sada su obavljali: Milorad Karalić, Josip Katalinski, Tomo Marić, Nađa Avdibašić-Vukadinović, Muhamed Ibrahimbegović, Elvir Bolić, Marijan Kvesić, Miroslav - Ćiro Blažević, Sergej Barbarez, Svetlana Kitić, Dušan Bajević, Ivica Osim, Dragan Marković, Faruk Hadžibegić, Refik Šabanadžović, Žarko Varajić.

Najbolji

2001. GODINA  - Hasan Salihamidžić (fudbal)

2002. GODINA - Denis Muhović (karate)

2003. GODINA - Lejla Ferhatbegović (karate)

2004. GODINA - Đorđe Paštar (kuglanje)

2005. GODINA - Markica Dodig (boćanje)

2006. GODINA - Enid Tahirović (rukomet)

2007. GODINA - Markica Dodig (boćanje)

                          - Arnela Odžaković (karate)

2008. GODINA -  Memnun Hadžić (boks)

                            Lusija Kimani (atletika)

2009. GODINA  - Edin Džeko (fudbal)

                           - Larisa Cerić (džudo)

2010. GODINA - Nermin Potur (karate)

                         - Larisa Cerić (džudo)

2011. GODINA - Amel Mekić (džudo)

                        - Dragana Knežević (rukomet)

2012. GODINA - Mirza Teletović (košarka)

                          - Ivana Ninković (plivanje)

2013. GODINA - Zvjezdan Misimović (fudbal)

                          - Larisa Cerić (džudo)

2014. GODINA - Nikola Prce (rukomet)

                         - Larisa Cerić (džudo)

2015. GODINA - Amel Tuka (atletika)

                          - Aleksandra Samardžić (džudo)

2016. GODINA - Mirsad Terzić (rukomet)

                         - Ivona Ćavar (karate)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije