Izbor sportiste

Pratite nas na Google news

Slađana Golić predsjednica žirija 20. Izbora najboljeg sportiste BiH

Slađana Golić predsjednica žirija 20. Izbora najboljeg sportiste BiH
Foto: Fena | Slađana Golić predsjednica žirija 20. Izbora najboljeg sportiste BiH
Goran Karać

Slađana Golić, jedna od najboljih košarkašica svih vremena nekadašnje Jugoslavije, Evrope i svijeta predsjedavaće žirijem jubilarnog 20. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Legendarna bh. košarkašica svojim bogatim sportskim iskustvom, autoritetom i znanjem daće dodatni pečat manifestaciji koja već dvije decenije na najbolji način promoviše najbolje pojedince, sportske kolektive i organizacije iz svih krajeva BiH.

"Zadovoljstvo je biti na čelu žirija manifestacije koja ne posustaje u čvrstoj opredijeljenosti u afirmaciji sportskih uspjeha. Čast mi je još veća jer manifestacija ove godine slavi jubilej, a ja sam među onima koje su od početka bili uključeni u organizaciju ovog važnog sportskog događaja za bh. sport u cjelini. Čestitam 'Nezavisnih novina' i Radio-televizije BiH što su i u ovim teškim vremenima za cijeli svijet ipak smogli snage i našli načina da krenu u organizaciju Izbora. Ova manifestacija budi nadu i daje snagu za bolje sutra svim sportistima u ovim teškim vremenima", rekla je Slađana Golić, koja je prihvatanjem uloge nastavila tradiciju da sportski velikani predsjedavaju žirijem najrelevantnijeg izbora sportiste BiH.

Slavna Banjalučanka karijeru je počela je u Mladom Krajišniku, a nosila je još dres Santaklera, Vršca i Pamplone. S juniorskom reprezentacijom Jugoslavije osvojila je bronzu na Univerzijadi 1983. u Edmontonu i zlato četiri godine kasnije u Zagrebu.

Uz olimpijsko srebro iz Seula 1988. i svjetsko srebro iz Kuala Lumpura 1990., dvaput je bila i evropska vicešampionka (1987. u Kadizu i 1991. u Tel Avivu). Za Jugoslaviju je nastupala i na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984, a ostaće zapisano između ostalog da je u susretu protiv SAD ubacila 16 poena uz tri skoka. U završnoj utakmici turnira istim protivnicama ubacila je 13 poena uz 10 skokova.

Zbog pogoršane epidemiloške situacije izazvane virusom korona umjesto na uobičajan način na završnoj svečanosti, ove godine proglašenje najboljih biće obavljeno 14. decembra na programu BHT 1. Poštujući sve epidemiološke mjere i žiri će ove godine umjesto tradicionalnih sjednica u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, sastanke u skraćenom sastavu održati isključivo online. Prva sjednica biće 2. novembra, a kao i do sada ovo tijelo zasjedaće ukupno četiri puta o čemu će javnost biti detaljno informisana putem medija.

"Vođeni činjenicom da je ideja o Izboru najboljeg sportiste BiH potekla 2001. godine kada mnogi u BiH nisu vjerovali da je na jednom mjestu moguće okupiti sve najbolje iz svih krajeva BiH, a mi smo uspjeli i tada, mi iz 'Nezavisnih' i BHRT-a nismo željeli odustati ni sada kada se svi suočavamo sa globalnom krizom. Nismo se željeli predati. Ne želimo da naši sportisti budu uskraćeni promocije za njihov rad, koji im je ove godine bio značajno otežan. Upravo zbog toga nagrade sada zaslužuju još i više, a mi ćemo učiniti sve da ispoštujemo sve epidemiološke mjere i kroz online pristup cijeli projekat obavimo na vrhunski način kao i svih ranijih godina", rekao je Vedran Radenović, voditelj organizacije Izbora najboljeg sportiste BiH.

Kao i prethodnih godina partner ove prestižne manifestacije je krovna bh. sportska institucija - Olimpijski komitet BiH. Podršku projektu daje i državni vrh BiH - Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Žiri

Predsjednica: Slađana Golić.

Članovi: Marijan Kvesić i Izet Rađo (Olimpijski komitet BiH), Velibor Lazarević (Ministarstvo civilnih poslova BiH), Sead Pašić, Medina Šehić, Dragan Novaković, Dario Mehmedović, Adnan Ljubović, Nermin Demirović, Nermin Kustura, Samir Šišić, Matej Damjanović, Dario Lukić, Adnan Beganović, Haris Zilić, Hajrudin Prolić, Dušan Repija, Jasmin Tajić, Dragan Malić i Goran Karać.

Legende na čelu žirija

Funkcije predsjednika do sada su obavljali: Milorad Karalić, Josip Katalinski, Tomo Marić, Nađa Avdibašić Vukadinović, Muhamed Ibrahimbegović, Elvir Bolić, Marijan Kvesić, Miroslav Ćiro Blažević, Sergej Barbarez, Svetlana Kitić, Dušan Bajević, Ivica Osim, Dragan Marković, Faruk Hadžibegić, Refik Šabanadžović, Žarko Varajić, Mara Lakić Brčaninović, Mirza Teletović i Samir Avdić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije