Košarka

Igokea čeka rivale iz četvrtog šešira

Igokea čeka rivale iz četvrtog šešira
Foto: N.N. | Igokea čeka rivale iz četvrtog šešira

U kući košarke "Patrik Bauman" u švajcarskom Miesu danas će biti odražana službena ceremonija žrijeba za novu sezonu FIBA Lige šampiona, a u bubnju će se drugu godinu zaredom naći i Igokea, koja je prošle sezone ostvarila veliki podvig kada je iz kvalifikacija došla do top 16 faze ovog elitnog takmičenja.

Za razliku od prošle sezone, Aleksandrovčani su se zahvaljujući sjajnim rezultatima direktno plasirali među 32 tima, koliko će ih učestvovati u novoj sezoni. Odluku o igranju u Ligi šampiona nije poremetila ni činjenica da je Igokea, zajedno sa još dva bh. kluba (Borac, Spars), u sukobu sa Košarkaškim savezom BiH. Podsjetimo, komesar takmičenja je donio odluku da Igokeu, Borac i Spars izbaci iz Premijer lige BiH zbog neodlaska na fajnal for u Široki Brijeg. Ipak, ova odluka nije konačna, odnosno nju mora vefirikovati Upravni odbor, što je malo vjerovatno da će se desiti.

Zasad je poznato 28 učesnika, dok će se preostala četiri dobiti nakon kvalifikacionih turnira na kojim učestvuju čak 24 ekipe (iz regiona učestvuju Mornar i Split). Uoči samog žrijeba puleni Dragana Bajića naći će se u četvrtom šeširu, u kojem se još nalaze ekipe Oldenburga, Lavija i Stala. Kada je u pitanju format takmičenja, on je nešto drugačiji u odnosu na prošlu sezonu koja je igrana pod kovid pravilima.

Timovi će biti podijeljeni u osam grupa od po četiri kluba. Prvoplasirane ekipe iz svake grupe kvalifikovaće se direktno u osminu finala. Drugoplasirane i trećeplasirane ekipe sučeliće se u plej-inu da bi se plasirali među 16 najboljih. Plej-in će se sastojati od 16 ekipa (drugoplasirane, trećeplasirane ekipe), a prolaz u narednu fazu osiguraće ekipe koje budu slavile u seriji na dvije dobijene utakmice. U osmini finala 16 klubova će biti podijeljeno u nove četiri grupe sa po četiri ekipe, a plasman u četvrtfinale obezbijediće po dvije prvoplasirane ekipe. Tamo će se takođe igrati na dvije pobjede, a pobjednici će se plasirati na fajnal for. Regularna sezona počeće 4. oktobra. Titulu prvaka iz prošle sezone braniće ekipa Burgosa iz Španije.

Podsjetimo, Igokea je prošle sezone bila pravi hit ovog takmičenja. Prvo je osvojila jak kvalifikacioni turnir u Rumuniji, a zatim je prošla grupnu fazu, u kojoj su bile respektabile ekipe Turk Telekoma, Hapoela i Limoža, osvojivši drugo mjesto, da bi onda bila smještena u grupu sa šampionom Burgosom, Tenerifima i Rigom, gdje se sa tri pobjede oprostila od takmičenja.

Sigurni učesnici

Prvi šešir: AEK, Nimburk, Hapoel Holon, Hapoel Jerusalem, Burgos, Tenerife, Nižnji, Strazbur. Drugi šešir: Bešiktaš, Sasari, Falko, Ostende, Brindisi, Dižon, PAOK, Karšijaka. Treći šešir: Manresa, Darušafaka, Galatasaraj, Ludvigsburg, Ritas, Tofaš, Unikaha, Riga. Četvrti šešir: Oldenburg, Igokea, Lavrio, Stal, plus četiri kvalifikanta.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije