Košarka

"Kockasti" neće biti na OI: Krah hrvatske košarke

"Kockasti" neće biti na OI: Krah hrvatske košarke
Foto: N.N. | "Kockasti" neće biti na OI: Krah hrvatske košarke
N.N.

Hrvatska košarka doživjela je novi težak udarac nakon što se reprezentacija ove zemlje nije uspjela plasirati na Olimpijske igre u Tokiju. Hrvati su igrali kući kvalifikacioni turnir, na raspolaganju imali Bojana Bogdanovića, ali to nije bilo dovoljno da u Splitu izbore olimpijsku vizu.

Prvo im je Brazil Aleksandra Petrovića očitao lekciju, zatim su se mučili protiv Tunisa, a onda im je sudbinu zapečatila Njemačka, koja je slavila u polufinalu 86:76. Mediji u Hrvatskoj su razočarani, pošteđen kritika je jedino Bogdanović, koji je protiv Njemačke ubacio 38 poena, a zatim sa suzama u očima napustio splitsku Arenu.

Na udaru je najviše selektor Veljko Mršić, ali neki igrači, kao i sami vrh hrvatske košarke. Poslije utakmice Veljko Mršić unio se u lice službeniku FIBA Igoru Ćurkoviću, koji je vodio pres-konferenciju. Nije mu se svidjelo što je Ćurković insistirao na odgovoru o njegovom statusu na klupi reprezentacije.

"Status mi je isti kao što je bio i prije ovog turnira", odgovorio je Mršić na pitanje novinara, a zatim ga je Ćurković upitao: "Konkretno?" "Isti. Jel' može konkretnije?", odgovorio je Mršić koji je zatim prišao Ćurkoviću, s kojim se verbalno sukobio.

Inače, "Sportske novosti" navode da se sve što se dešavalo u Splitu može opisati jednom riječju - fijasko.

Naime, uloženo je nekoliko miliona evra kako bi se turnir organizovao u Hrvatskoj, kako bi se obezbijedio dolazak najboljih igrača, kako bi se izborio plasman u Japan. Od restartovanja hrvatske košarke stiglo se do gotovo potpunog gašenja, do nokauta od kojeg će trebati mnogo vremena i godina da se državni tim oporavi. Isti izvor navodi da čelnici Saveza već godinama lutaju, da nema sistema, da nema pomjeranja naprijed, a da se pri tome ne uči iz grešaka.

"U ovom trenutku, najbolje bi bilo da čelnici Saveza obave razgovor sa Rašom Nesterovićem, da ga pitaju, kako je uspio da podigne reprezentaciju Slovenije do nivoa na kojem se trenutno nalazi", navode SN.

Oglasio se i bivši selektor Neven Spahija.

"Ispostavilo se da Hrvatska ima dobre igrače, ali da Hrvatska nema ekipu, nema tim, koji može da bude konkurentan za velika djela", naglasio je Spahija.

Ni Index.hr nije štedio košarkaše, posebno selektora Mršića, za kojeg tvrde da je podbacio u svim segmentima.

"Ni na jedan od problema nije znao reagirati. Ni pravovremenim tajmautom, taktičkom prilagodbom ni pogođenom izmjenom. Štoviše, mnoge su mu rotacije prkosile logici i momentumu utakmice. On je na klupi djelovao poput svojih kritiziranih prethodnika Ivice Skelina i Dražena Anzulovića, Joke Vrankovića, pa i Velimira Perasovića i Ace Petrovića - beskorisno i zalutalo", piše Index.

Da bi pokazali koliko je tužna realnost hrvatske reprezentativne košarke, možda i najbolje dočarava Petrovićeva izjava na početka turnira. 

"Moja namjera je bila izgubiti prvu utakmicu od Hrvatske, ali nisam mogao jer je Hrvatska bila baš loša", izjavio je selektor Brazila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije