Košarka

"Orlovi" brane srebro u Kini

"Orlovi" brane srebro u Kini
Foto: N.N. | "Orlovi" brane srebro u Kini

Košarkaši Srbije igrali su se živcima navijača, ali su na kraju pobjedom protiv Izraela obezbjedili plasman na Svjetsko prvenstvo koje se ove godine igra u Kini. "Orlovi" su slavili s ubjedljivih 97:76

Porazom od Estonije četa selektora Aleksandra Đorđevića zakomplikovala je sebi život na putu ka Mundobasketu i na kraju su se doveli u situaciju biti ili ne biti. "Orlovi" su na kraju dobro podnijeli pritisak i pred svojim navijačima su savladali direktnog konkurenta. Na poluvremenu je bili 16 razlike za domaćina koji je znalački čuvao prednost, istina uz povremene padove u igri.

Ove kvalifikacije su bile veoma teške za mnoge selekcije čiji glavni igrači igraju u NBA i Evroligi, jer zbog opšte poznate situacije nisu mogli da igraju za nacionalne timove. Srbija se provukla do turnira u Kini, ali će tamo sigurno biti jedan od kandidata za medalju ukoliko Đorđević bude mogao da računa na one najbolje igrače poput Nikole Jokića, Nemanje Bjelice, Bogdana Bogdanovića, Bobana Marjanovića... Podsjetimo Srbija je aktuelni vicešampion svijeta i Evrope, a osvojili su i srebro na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.  

Košarkaška reprezentacija Rusije je pobjedila Finsku s 91:76 i tako u direktnom okršaju ovjerila plasman na Mundobasket. Finska je imala sve u svojim rukama u prve tri četvrtine, ali je onda Rusija napravila veliki preokret. Posljednji period meča pripao je domaćinu s 33:11. U ovoj grupi se nalazi i selekcija BiH koja je odavno ostala bez šansi da se plasira u Kinu, a danas je trebalo da zatvori kvalifikacije domaćom utakmicom sa Bugarskom.

Za razliku od Srbije i Rusije, Svjetsko prvenstvo u Kini neće vidjeti Hrvatska košarkaška reprezentacija. Sve šanse da se plasiraju u Kinu Hrvati su izgubili porazom na svom parketu od Poljske s 69:77, a sutra će se oprostiti od kvalifikacija gostovanjem u Mađarskoj.

"Ne pribojavam se za svoju poziciju, došao sam tu pomoći. Ni u jednom trenutku nisam jamčio Svjetsko prvenstvo, dajem maksimum svog znanja u svakom trenutku, a ljudi na vrhu Saveza odlučuju je li to dovoljno", rekao je Dražen Anzulović, selektor Hrvatske koja je u posljednjih pet mečeva kvalifikacija doživjela četiri poraza.

Žrijeb grupa Svjetskog prvenstva je 16. marta u Šenženu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije