Olimpijske igre

Frederiks primio mito za glas Riju 2016?

Frederiks primio mito za glas Riju 2016?
Foto: Ilustracija | Frederiks primio mito za glas u Riju 2016?

Međunarodna atletska federacija (IAAF) privremeno je suspendovala bivšeg sprintera Frenkija Frederiksa na članstvo u Savjetu, zbog sumnje na korupciju.

Bivši atletičar iz Namibije osumnjičen je za primanje oko 300.000 dolara mita prilikom glasanja za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine.

Frederiks je i član MOK, čija Etička komisija vodi odvojenu istragu protiv njega za pomenutu isplatu 2. oktobra 2009. godine, istog dana kada je Rio de Žaneiro dobio organizaciju Igara 2016.

Francuski list Mond je u martu prenio da je jedan brazilski biznismen izvršio uplatu preko sportske marketinške kompanije koju je osnovao Papa Masata Dijak, sin bivšeg predsjednika IAAF Lamina Dijaka.

Otac i sin Dijak su u Francuskoj optuženi da su iznuđivali novac od sportista kako bi im pomogli da prikriju doping. Frederiks je negirao nepravilnosti i tvrdi da je dobio novac za konsultantske poslove. On je nedavno predložio da napusti funkcije u MOK i IAAF.

Federiks namjerava da ospori suspenziju na saslušanju. Frederiks (49) je, između ostalog, osvojio srebrne medalje u trkama na 100 i 200 metara na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i četiri godine kasnije u Atlanti.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije