Olimpijske igre

Sedam novih disciplina na ZOI 2022.

Sedam novih disciplina na ZOI 2022.
Foto: Ilustracija | Sedam novih disciplina na ZOI 2022.

Sedam novih disciplina dodano je u program Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, kojima je domaćin Peking, s ciljem što veće zastupljenosti sportistkinja, objavili su u srijedu iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Izvršni odbor MOO-a odobrio je da se u program ZOI 2022. uvrste ženski bob jednosjed, skokovi na velikoj skakaonici u skijanju slobodnim stilom u obje konkurencije, mješovita štafeta u brzom klizanju na kratkim stazama te mješovita ekipna takmičenja u skijaškim skokovima, skijanju po grbama i snowboard crossu.

"Dodavanje ovih disciplina za Peking 2022. pokazuje našu predanost ideji da u program Olimpijskih igara uključimo što više mladih te ga prema zastupljenosti polova još više uravnotežimo", izjavio je u saopštenju sportski direktor MOO-a Kit Mekonel.

Zastupljenost sportistkinja će ovom odlukom biti povećana na 45,44 odsto sa 41 odsto koliko ih je bilo na ovogodišnjim ZOI u Pjongčangu. U 46 disciplina trebalo bi nastupiti 1.314 sportistkinja. Na ZOI u Pekingu maksimalan ukupan broj sportista i sportistkinja trebao bi biti 2.892.

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije