Ostali sportovi

Ajla Paradžik za “Nezavisne”: Iscrpljene smo, dotakli smo dno dna

Ajla Paradžik za “Nezavisne”:  Iscrpljene smo, dotakli smo dno dna
Foto: N.N. | Ajla Paradžik za “Nezavisne”: Iscrpljene smo, dotakli smo dno dna

Najbolje bh. odbojkašice koje su prošle godine pisale istoriju, ostavljale srce na terenu, pokazale nevjerovatno zajedništvo i želju za igranjem u bh. dresu, te dobila nadomak bh. heroine, doživjele su veliko poniženje kako od Saveza kojeg predstavljaju (OSBiH) tako i same države koje je još jednom pokazala kako se brine o najboljim bh. ambasadorima - sportistima.

Jučerašnja fotografija gdje spavaju bh. dame zgrozila je bh. javnost, ali i potvrdila odnos prema o sportu u BiH, osim u slučaju nekih uspjeha kada se onda svi žele slikati sa njima. Apelovale su ranije osvajačice Srebene lige i učesnice posljednjeg Evropskog prvenstva da im se obezbijedi minimum uslova za pripreme, ali ni slutile nisu da će doživjeti pravi horor tokom priprema za kvalifikacije za Evrovolej 2023.

O svemu šta se dešava unutar ženske reprezentacije za “Nezavisne” je pristala da govori jedna od najiskusnijih i najboljih bh. odbojkašica Ajla Paradžik koja godinama nastupa u Francuskoj. Srednja blokerka “zmajica” istakla je da je situacija i više nego alarmantna i da je ono što preživljavalju i doživljavaju i više nego patnja.

“Uslovi za žensku odbojkašku reprezentaciju nikad nisu bili na zavidnom nivou. Jedina iznimka je prošla godina gdje smo imale što bolje i prihvatljivije uslove, ali ove godine smo dotakli dno dna. Pripreme nisu organizovane na vrijeme niti smo do posljednjeg dana znale gdje se okupljamo. Treba se zahvaliti ljudima iz Ilijaša koji su nam izašli u susret, tu smo bili pet dana samo zahvaljujući njima, iako niti tu uslovi nisu bili kakvi trebaju biti za reprezentaciju”, kaže za “Nezavisne” Ajla i nastavlja:

“Onda smo poslani na putovanja, zato što nismo imali gdje da budemo. Sjeverna Makedonija (pet dana boravka) 16 sati putovanja, onda nakon 15 sati dolazimo u Pljevlja (tri dana). Onda je uslijedilo putovanjm busem od 22 sata do Rumunije gdje smo odigrale tri kontrolna meča, da bi se konačno nakon 20 sati vratile kući. Pri dolasku očekujući da legneš odmah u krevet saznajemo da sobe nisu spremne, te smo bile smještene u neke konferencijske sobe u kojoma nema nikakvih uslova”.

Paradžikova ne zna da li je došlo do nesporazuma na relaciji OS BiH-hotel, ali pozitivna stvar je da su se konačno smjestile u sobe i da su sve igračice dobro i zdravo.

“Zašto pripreme Savez nije obezbijedio kako treba, nije htio, mogao, znao, to nikad nećemo saznati. Meni je drago da je ovo konačno dospjelo u javnost, jer treba da se zna u kakvim uslovima se pripremamo i nastupamo i opet ostvarujemo takve rezultate. Osjećamo se iscrpljeno i nemamo više snage da se borimo za to nešto bolje, da molimo Savez za neke bolje uslove, jer naš glas se odavno ne čuje. Da li će se sada čuti ne znamo, ali se i više ne nadamo, kada god se ponadamo razočaramo se tri puta više”, naglašava reprezentativka BiH.

Ona je dodala da ovu selekciju održava zajedništvo, emocija, srce i atmosfera među njima i da će tako i dalje ostati, ali da se neke stvari moraju promjeniti. Paradžikova je nastavila o mnogim problemima s kojima se susreću.

“Iskreno se nadamo da ćemo imati mogućnosot da treniramo, sale i termine. Recimo za Zlatnu ligu nismo imali termina, naši treneri molili su za terene, nadam se da neće biti problem više sa tim. Mi nemamo obezbijeđenu opremu, tokom putovanja nismo imale ni adekvatne obroke. Dakle, situacija je iznimno loša, mi smo opet tu gdje jesmo za našu državu, a država nije tu za nas”, zaključila je razočarana Ajla Paradžik.

Inače, kvalifikacije za EP počinju za tri dana, a bh, dame prvi meč igraju 24. avgusta protiv Grčke. U grupi se nalaze još Norveška i Švajcarska. Grupa u kojoj BiH sigurno ima šanse da po drugi put izbori plasman na Evrovolej, no pitanje je hoće li i koliko ova sramotna situacija uticati na bh. selekciju. U konačnici pitanje je hoće li igračice, a njih većina igra u inostranstvu pristajati više na ovakva i slična poniženje ukoliko se nešto u skorije vrijeme ne promjeni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije