Olimpijske igre

Đonko: Olimpijski duh je mrtav

Đonko: Olimpijski duh je mrtav
Đonko: Olimpijski duh je mrtav

Olimpijskog duha odavno više nema, mrtav je, kaže Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH.

Trideset dvije godine nakon sarajevskih Olimijskih igara (8 - 19. februar 1984) ostalo je, kaže, tek blijedo sjećanje od kojeg se ne može i ne treba živjeti.

"Iluzorno je slaviti i sjećati se Olimpijskih igara, a pritom ne misliti i ne činiti ništa konkretno za bolju sadašnjost i budućnost", tvrdi Đonko.

Savez klizačkih sportova već godinama se susreće s finansijskim poteškoćama i nebrigom nadležnih institucija. Međutim, i pored problema, zahvaljujući prije svega entuzijazmu pojedinaca, prošlog vikenda uspješno su organizovali međunarodno takmičenje "Sarajevo open" u umjetničkom klizanju.

"Svi pričaju o Olimpijskim igrama, duhu, simbolima, lijepim danima, a kada se treba nešto konkretno uraditi, odgovornost se prebacuje na druge. Ponosimo se i hvalimo nečim što je bilo prije 32 godine, a praktično samo je Savez klizačkih sportova ostao jedini konkretni čuvar tradicije i sjećanja na taj događaj. "Sarajevo open" je, koliko ja znam, jedini sportski događaj ove godine koji je organizovan povodom 32 godine od ZOI '84", kaže Đonko.

Ovogodišnji spektakl u Olimpijskoj dvorani "Zetra" svojim nastupom i pobjedom uveličala je, između ostalih, i svjetska prvakinja Elizaveta Tuktamiševa. Uz nastup klizača i klizačica iz 15 zemalja Evrope i Azije, takmičenje je bilo najvišeg ranga i uvršteno je u zvanični kalendar Međunarodne klizačke unije (ISU).

"Pored svih domaćih i regionalnih, informaciju sa 'Sarajevo opena' objavili su i svjetski mediji Eurosport, Yahoo News, Xinhua, People, TRT... Svi klizački forumi su preplavljeni komentarima i diskusijama o našem takmičenju, ali to nam nije pomoglo da zatvorimo finansijsku konstrukciju. Smiješno je slaviti Igre, pričati o olimijskom duhu, a mi jedno ovakvo takmičenje organizujemo na veresiju. Naime, nadležne institucije su se oglušile na naš apel i poziv", ističe Đonko.

Molbu su uputili na više adresa, a osim što nisu dobili podršku, od većine nije stigao čak ni negativan odgovor.

"Poslali smo više od 30 molbi, državnim, entitetskim kantonalnim institucijama, gradovima Sarajevu i Istočnom Sarajevu i ništa. Jedino nam je Vlada Federacije odgovorila da nemaju planirana sredstva za ovu, nego samo za prošlu godinu. Pričamo o Olimpijadi, o organizaciji EYOF-u, a mi praktično sakupljamo od nekoliko firmi pare za poklone učesnicima. Svi koji su nam pomogli to su uradili na prijateljskoj osnovi, na riječ, zbog dugogodišnjeg poznanstva i pritom ništa nisu tražili zauzvrat. Zato svi oni koji pričaju o olimpijskom duhu, javno ih pozivam neka mi kažu gdje je da ga i ja nađem", istakao je predsjednik Saveza.

Organizacija "Sarajevo opena" koštala je oko 80.000 KM, a dio troškova pokriven je zaduženjima.

"Zadužili smo se da platimo hotel, štampanje materijala, službena lica... Razmišljali smo čak i o dizanju kredita. Jedan od apsurda cijele priče je da smo platili 10.000 KM 'Zetru', a Međunarodna klizačka federacija je takođe uložila određena sredstva u njenu obnovu. Sramota je da grad ili kanton nemaju sluha po pitanju događaja koji su i svojevrsna promocija Sarajeva", ističe Đonko.

Četrnaeste zimske olimpijske igre održane su u Sarajevu od 8. do 19. februara 1984. Nastupilo je 1.272 sportista iz 49 zemalja u šest sportova. Olimpijski plamen na stadionu "Koševo" upalila je klizačica Sanda Dubravčić. Organizacija je koštala 142,6 miliona američkih dolara, a putem TV-a događaj su pratile oko dvije milijarde ljudi na planeti. Ukupno je prodato 250.000 ulaznica, od čega samo u inostranstvu 200.000. Sa ZOI je izvještavalo preko 4.500 novinara. Nakon 14. ZOI, Sarajevu je, uz olimpijske objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 radnih mjesta. Od olimpijski borilišta danas je u funkciji jedino dvorana "Zetra", dok je "Skenderije" u više ruševnom stanju. Skakaonice na Igmanu, bob staza na Trebeviću, kao i neki hoteli, te prateći objekti na stazami za ski-trčanje danas su ruševine ili su zbrisani sa lica zemlje. Sarajevo je imalo novi pokušaj kandidature za Olimpijske igre 2010. godine, ali je ista odbijena na startu. Domaćin je bio Vankuver, pobijedivši u završnom glasnaju južnokorejski Pjongčang i austrijski Salzburg.

Izgubljen "EYOF 2017"

O trenutnom stanju i nemoći u odnosu na davnu 1984. godinu najbolje govori primjer pokušaja organizacije Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Događaj je trebalo da bude održan u februaru 2017. godine, ali je zbog neispunjavanja uslova domaćinstvo oduzeto. To predstavlja presedan u istoriji organizovanja EYOF-a. Spas u zadnji čas došao je iz Turske, gdje je grad Erzurmu, koji je prvobitno trebalo da bude domaćin 2019, prihvatio zamjenu termina organizacije i tako Sarajevu i Istočnom Sarajevu dao još dvije godine vremena da se eventualno pripreme. Za organizaciju ovog sportskog događaja potrebno je osigurati 6,2 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije