Ostali sportovi

Pojedinim ruskim sportistima zabranjeno da budu u timu na OI

Pojedinim ruskim sportistima zabranjeno da budu u timu na OI
Foto: Tanjug/AP | Pojedinim ruskim sportistima zabranjeno da budu u timu na OI
N.N.

Svjetska antidoping agencija (WADA) zabranila je nekolicini ruskih sportista da budu u olimpijskom timu za Igre u Tokiju pošto su pod sumnjom na doping.

Kako je saopšteno, WADA je morala da interveniše i spriječi nekolicinu ruskih sportista da se takmiče u Tokiju na osnovu dokaza iz laboratorije u Moskvi, koja je zatvorena 2015. godine.

Baza podataka i uzorci iz te laboratorije koja je obavljala doping testiranja, predati su 2019. godine, pa je WADA pripremila oko 300 potencijalnih slučajeva za upravljačka tijela olimpijskih sportova.

"Nije bilo posebno komplikovano. Nije bilo mnogo, ali rekao bih da je bila nekolicina sportista koji bi bili na Olimpijskim igrama, a mi bismo njihove slučajeve mogli da navedemo kao jake slučajeve, prema bazi podataka. I niko od njih nije ovdje. Oni se neće takmičiti", rekao je generalni direktor WADA Olivije Nigli.

Zbog kazne za doping, ruski sportisti će se na Olimpijskim igrama u Tokiju takmičiti pod nazivom "Ruski olimpijski komitet", ne smiju da koriste rusku zastavu, a u slučaju osvajanja zlatne medalje umjesto intoniranja himne biće pušten odlomak klavirskog koncerta br. 1 kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Takođe, na njihovoj opremi zabranjen je natpis "Rusija".

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije