Rukomet

Leotar i Derventa blizu Premijer lige, Borac razmišlja o SEHA ligi

Leotar i Derventa blizu Premijer lige, Borac razmišlja o SEHA ligi
Foto: RS RS | Leotar i Derventa blizu Premijer lige, Borac M:tel razmišlja o SEHA ligi

Rukometaši Leotara i Dervente sve su bliže odluci da igraju Premijer ligi BiH. Ova dva kluba dobiće novčanu pomoć od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, potvrdila je ministrica Sonja Davidović poslije današnjeg sastanka sa Marinkom Umičevićem, predsjednikom Rukometnog saveza RS.

Glavni razlog zašto je Derventa odustala od najjačeg ranga takmičenja jesu finansije, a lošija finansijska situacija je i Trebinjce udaljila od Premijer lige.

"Upravo smo o tome razgovarali, a već sam bila upoznata sa problemima u rukometnim klubovima Leotar i Derventa. Ono što mogu da kažem u ovom trenutku jeste da ćemo u Ministarstvu napraviti plan kako da podržimo te klubove uz podršku i lokalnih zajednica, jer ne možemo sve sami. Iduće nedjelje biće još jedan sastanak na ovu temu i tada ćemo imati potpunu informaciju", izjavila je Davidovićeva.

Umičević, koji je bio inicijator sastanka sa predstavnicima resornog ministarstva, nada se da će oba kluba naredne sezone zaigrati u Premijer ligi.

"Leotar i Derventa su još na čekanju, ali koliko vidim postoji razumijevanje ministrice i želim da joj se na tome zahvalim. Vjerujem da će sve biti kako treba te da će oba naša kluba od naredne jeseni igrati u premijerligaškoj konkurenciji”", rekao je Umičević i dodao:

"Nama, kada kažem nama, to znači za Savez i za naše klubove (ima ih 50) potrebno je milion maraka. Zbog toga smo pisali i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, premijeru RS Radovanu Viškoviću, ministrici Sonji Davidović koja nas je prva posjetila kao i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kako bi pomogli rukometni sport Srpske."

Zadovoljan nakon sastanka u Banjaluci bio je i Vladan Šegrt, predsjendik Leotara.

"Izuzetno sam srećan poslije današnjeg sastanka. Želim da se zahvalim ministrici Sonji Davidović kao i Vladi RS, ali i našem predsjedniku Marinku Umičeviću koji žele da nam pomognu. Sada sam još veći optimista po pitanju našeg igranja u Premijer ligi BiH u kojoj je i mjesto Leotaru", istakao je Šegrt.

Dobru saradnju sa Ministarstvom potvrdili su i ŽRK Borac i RK Borac m:tel, koji ima velike ambicije i čiji predstavnici razmišljaju o nastupu u regionalnoj SEHA ligi. Za igru na domaćoj i međunarodnoj sceni potrebno je više od milion maraka, a Banjalučani očekuju podršku institucija.

"Oduvijek smo imali više nego odličnu saradnju sa Ministarstvom i vjerujem da će tako biti i dalje. Imamo veliku priliku da se ponovo nađemo u SEHA ligu, a da bismo tamo igrali i da bismo osvajali duplu krunu u BiH potrebno nam je milion i sto hiljada maraka. O tome smo pričali i sa srpskim članom Predsjendištva BiH Miloradom Dodikom koji je načelno obećao pomoć", istakao je Saša Kondić, predsjednik RK Borac m:tel.

Darko Savić, direktor ŽRK Borac, napomeuo je da je RS imala priliku da prvi put u Premijer ligi ima pet ženskih timova.

"Nažalost to se neće desiti, jer je Dubica odustala od Premijer lige i sada će to mjesto zauzeti najvjerovatnije Zrinjski iz Mostara", rekao je Savić.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS poručili su da će Sportski savezi za svoj rad u ovoj godini dobiti 200 hiljada maraka, što je za 130 hiljada maraka više nego u prošloj kalendarskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije