Rukomet

Rukometna Premijer liga startuje 14. septembra

Rukometna Premijer liga startuje 14. septembra
Foto: N.N. | Rukometna premijer liga startuje 14. septembra

Rukometna Premijer liga za muškarce sa 17 klubova počeće 14. septembra, a za žene 21. septembra, određeni su komesari i izvršeno je žrijebanje, zaključio je Upravni odbor Rukometnog saveza BiH, koji je juče u Doboju zasjedao u krnjem sastavu, jer su četiri hrvatska predstavnika iz Rukometnog saveza Federacije BiH bojkotovala sastanak.

Slobodan Zadro, Nevenko Herceg, David Grbavac i Zoran Trlin obavijestili su Savez da više neće učestvovati u radu UO sve do održavanja sjednice Skupštine RS BiH. Na sastanak nisu došli već su poslali obavijest, u kojoj navode "neorganizovanost, netransparentnost i nezakonitost rada Saveza", spominju i neke privatni aranžmane bez saglasnosti ostatka UO te traže hitno održavanje sjednice Skupštine RS BiH, na kojoj bi bili izabrani i imenovani novi organi i tijela Saveza.

Marinko Umičević, predsjednik RS BiH, kaže da je gest hrvatskih predstavnika nekorektan, ali da je zadovoljan što je odluku UO RS BiH o početku lige podržalo 19 od ukupno 29 muških i ženskih klubova koji učestvuju u Premijer ligi.

"Predstavnici hrvatskog naroda u RS BiH su uputili netačan i nekorektan dopis, koji omalovažava sve ono što smo dosad uradili. Oduka UO je legitimna ako je podrže klubovi, a mi jednostavno ne možemo biti taoci nekih ljudi. Između dva zla, mi smo birali ono manje kako bi liga mogla da krene", rekao je Umičević i dodao:

"Dogovorili smo se da 17 klubova učestvuje u muškoj Premijer ligi ove godine i da na kraju takmičenja tri najlošije plasirana tima ispadaju, a da ulaze dva." 

To znači da je status u elitnom društvu zadržala Slavija, a da su novi članovi Drina iz Zvornika, Iskra iz Bugojna i tuzlanska Sloboda.

Rukometaši startuju 14. septembra, a u prvom kolu sastaju se: Drina - Vogošća, Lokomotiva - Izviđač, Sloga Doboj - Konjuh, Slavija - Bosna, Leotar - Maglaj, Goražde - Sloboda, Iskra - Zrinjski i Borac M:tel - Gralanica, slobodna je Sloga iz Gornjeg Vakufa.

Prvenstvo za rukometašice počinje 21. septembra, a u prvom kolu igraju: Hadžići - Borac, Izviđač - Krivaja, Mira - Katarina, Zrinjski - Goražde, Grude - Jedinstvo Brčko i Jedinstvo Tuzla - Dubica. Na sjednici UO ukinuta je kazna treneru Lokomotive Žikici Milosavljeviću pa može da nastavi da radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije