Sportovi na vodi

Čeprkalo: Na pravom sam putu

Čeprkalo: Na pravom sam putu
Foto: N.N. | Čeprkalo: Na pravom sam putu

Plivač banjalučkog 22. aprila Mihajlo Čeprkalo isplivao je normu za Svjetsko prvenstvo i B normu za Olimpijske igre u Tokiju, a uspjeh je još veći jer se dugo borio s povredom i tek nedavno počeo ozbiljnije da trenira.

On je protekli vikend na međunarodnom mitingu "22. april" u Banjaluci 50 metara delfin isplivao za 24.20 sekundi (rekord BiH) i ostvario normu za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, dok je na 100 metara slobodno stigao do B norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. vremenom 49.99 sekundi (rekord BiH).

"Rezultati koje sam ostvario proteklog vikenda na mitingu u Banjaluci mi mnogo znače. Protekla tri mjeseca sam bio pod pritiskom i nisam znao da li ću uspjeti da se vratim u formu i da ostvarim dobre rezultate", rekao je Čeprkalo.

On se ranije mučio sa povredom ramena, a zatim i sa bolovima u leđima.

"Dugu pauzu sam napravio. Godinu i sedam mjeseci sam trenirao toliko da održim formu i više je to bilo netreniranje nego treniranje", izjavio je Čeprkalo. Na pitanje da li je bio na prekretnici da li da nastavi da se bavi plivanjem ili ne odgovorio je:

"I jesam i nisam, ali dosta sam razgovarao sa trenerom Goranom Grahovcem, koji je vjerovao u mene i želio da se vratim u vodu. Dosta mi je pomogao, sada su i povrede sanirane i nastavljam sa treninzima."

Naredno veliko takmičenje je Svjetsko prvenstvo u Kvangdžuu u julu.

"Ne mogu puno da očekujem od Svjetskog prvenstva, jer je takmičenje previše blizu, a, kao što sam rekao, imao sam dugu pauzu. Ali, želim da se što više približim olimpijskoj A normi. Za vikend sam isplivao B normu, u suštini ona ne znači mnogo, ali meni znači kao potvrda da sam na dobrom putu, a i jedini sam plivač iz BiH sa B normom za Tokio", rekao je Čeprkalo i podsjetio da je otišao na prethodne Igre u Rio de Žaneiro preko B norme i pozivnice.

Dodajmo da je Čeprkalo, osim zlatnih medalja na 100 m slobodno i 50 m delfin, najsjajnije odličje na mitingu 22. april osvojio i na 100 m delfin (53,82), a u sve tri discipline je isplivao bh. rekorde.

Plivačica GKVS Sarajevo Lamija Medošević oborila je seniorske rekorde na 50 m slobodno (26,46 sekundi) i 100 metara slobodno (56,74), a Lana Pudar iz mostarske Orke kadetski na 200 m delfin (2:24,43), a izjednačila je rekord na 100 m delfin (1:03.65). Među onima koji su se radovali su i Jovan Lekić i Katarina Ćurlik, koji su u disciplini 200 m delfin isplivali norme za Evropsko juniorsko prvenstvo, a Aprilska nagrada je pripala Čabi Silađiju iz novosadske Vojvodine i Anji Crevar iz pančevačkog Dinama.

Kada je riječ o statistici medalja, banjalučki Olimp je prvi (15 zlatnih medalja, pet srebrnih i devet bronzanih), drugi je 22. april (12-13-14), a treći grčki Omilos (12-8-6).

VN balkanskih gradova

Miting "22. april" je dio Velike nagrade balkanskih gradova, uz mitinge "Sarajevo s ljubavlju" i  "11. april Grand Prix", pa su i u toj kategoriji nagrađeni najuspješniji. U muškoj konkurenciji Čaba Silađi (Vojvodina, Novi Sad) je bio ispred Mihajla Čeprkala (22. april) i Stefana Šoraka (Vojvodina), a u ženskoj Anja Crevar (Dinamo, Pančevo) ispred Lamije Medošević (GKVS Sarajevo) i Mile Medić (Vojvodina).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije