Sportovi na vodi

Završeno SP u kajaku i kanuu: Česi uzeli 37 medalja

Završeno SP u kajaku i kanuu: Česi uzeli 37 medalja
Foto: N.N. | Završeno SP u kajaku i kanuu: Česi uzeli 37 medalja

Spuštena je zavjesa na Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za juniore i seniore do 23 godine "Banjaluka Vrbas 2019", a najviše medalja osvojili su reprezentativci Češke, koji su bogatiji za 37 odličja, od čega je 13 zlatnih, 14 srebrnih i 10 bronzanih medalja.

Drugo mjesto u ukupnom poretku pripada Italiji sa 21 medaljom (9-6-6), a slijedi Francuska sa 25 (6-11-8).

Posljednjeg dana takmičenja na Vrbasu na programu je bio spust, a u K1 za juniore slavio je Kilian Meersmans iz Belgije (17.29.88), srebro je uzeo Vojteh Matejiček iz Češke (17.45.11), a bronzu Klemon Monjanel iz Francuske (17.49.16).

Bh. kajakaši Dušan Mačkić i Dragan Preradović zauzeli su 23. poziciju, odnosno 44. poziciju. Bh. tim (Dušan Mačkić, Anes Šudić, Dragan Preradović) nastupio je u timskoj trci, u disciplini K1 spust za seniore do 23 godine, i trku su završili na posljednjem, 11. mjestu, a do zlata u ovoj disciplini stigao je tim Belgije, srebrom se okitila Njemačka dok je bronzu odnijela Italija.

Na SP je učestvovalo oko 1.000 takmičara i članova njihove pratnje, a Banjaluka i Vrbas su još jednom pokazali da su prava sportska, ali turistička destinacija.

Predstavnici Svjetske federacije (ICF) imaju samo riječi hvale za organizatora Kajak-kanu klub Vrbas Banjaluka je važan centar na mapi našeg sporta. Rijeka Vrbas ima veliki potencijal kada su u pitanju divlje vode. Pohvalio bih Nikolu Stankovića (direktor KK Vrbas), koji sa svojom ekipom i volonterima radi sjajan posao. Jedino što nam nedostaje je medalja za domaće takmičare. Nadam se da će ubrzo jedan domaći takmičar biti na pobjedničkom postolju", rekao je predstavnik ICF-a Siril Nivel.

U Banjaluci je zbog SP bio i Zlatan Ibrahimbegović, prvi banjalučki kajakaš koji je nastupio na Olimpijskim igrama 1972. Minhenu.

"Banjaluka i rijeka Vrbas su sad veoma važna svjetska kajakaška destinacija i mislim da bi banjalučka privreda trebalo malo više da se okrene prema sponzorisanju, jer praktično ovo takmičenje ovdje je dovelo 500 ljudi koji će provesti tu najmanje deset dana i to je veliki podsticaj za turizam koji bi, sa druge strane, morao da vrati nešto nazad u razvoj sporta i kajakaštva, jer to je vodeći sport u Banjaluci i u RS", rekao je Ibrahimbegović za Anadoliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije