Tenis

Đoković u finalu Vimbldona

Đoković u finalu Vimbldona
Foto: Tanjug/AP | Đoković u finalu Vimbldona

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona nakon što je polufinalu savladao Španca Bautistu Aguta rezultatom 3:1 (6:2,4:6,6:3,6:2), poslije dva časa i 49 minuta igre,

Novaku je ovo šesto finale na prestižnom engleskom turniru kojeg je osvajao u četiri navrata, 2011, 2014, 2015. i 2018.

Aktuelni šampion nije briljirao protiv upornog Španca,čak je u nekim trenucima igrao veoma loše, ali je na kraju uspio da slomi otpor 22. tenisera svijeta.

"Ovo je turnir iz snova za mene, od kada sam bio klinac. Snovi se ostvaruju, bez obzira na istoriju i na ostala finala, igrati finale na Vimbldonu je nešto drugačije. Morao sam ozbiljno da se potrudim, Roberto je igrao svoje prvo polufinale, ali bez obzira na to nije bio preplavljen situacijom i stadionom. Meč je u trećem setu mogao da ode u suprotnom smeru", kazao je Đoković.

Nole ušao je maksimalno fokusirano u meč i poslije desetak minuta već je imao 3:0. Agut je bio stegnut, udarci su mu bili nesigurni i Novak je to znao kako da iskoristi.Đoković prvi period igre dobio sa 6:2, a očekivano je bilo da se Španac probudi u nastavku duela. Ipak, malo ko je očekivao da će Đoković imati krizu koja će trajati više od sat vremena. Tokom drugog seta se mučio, a razlog za to bila je odlična igra Aguta. Španac je bio kao zid, sve je vraćao u teren, a Novak je žurio i griješio pa je drugu rundu izgubio sa 4:6. Novak je u trećem setu nastavio da pokazuje emocije i podiže nivo igre. U tom trećem setu je viđena i najduža razmjena udaraca (45) dva rivala a upravo je taj poen koji je Đoković osvojio, prema podacima kompanije IBM, najduži u istoriji Vimbldona od kada su takvi podaci mogući, to jest od 2005. Nakon toga Nole je diktirao tempo meča i bez mnogo drame dobio treći a zatim i četvrti set pa je sa mirom mogao da isprati drugi polufinalni duel koji će odrediti ko će mu se suprostaviti u nedjeljnom finalu Rodžer Federer ili Rafael Nadal. 

Bez bozira ko se nađe sa druge strane mreže, biće ovo još jedan teniski klasik najveće trojek svjetskog tenisa koja u svom posjedu ima čak 53 grend slem krune. Njigova dugovjčenost i dominacija neko msu poslužili kao inspiracija za foto montažu na kojoj su Nole, Fedeks i Rada u podmaklim godina a u opisu fotografije stoji "Finale Vimbldona 2069".

A prije muškog finala u subotu će od 14 časova na Centralnom terenu biti odlučeno koja dama će biti ovogdišnja pobjednika turnira u Ol Ingland klabu. Sa jedne strane će biti Ameikanka Serena Vilijams a sa druge strane Rumunka Simona Halep. Vilijamsova je vlasnica  23. grend slem titule i ovo će joj biti 11. finale Vimbldona dok je sa druge strane ovo Halepovoj prvo finale na engleskoj travi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije