Tenis

Ðokoviću orden Nikole Tesle: "On je novi srpski genije"

Ðokoviću orden Nikole Tesle: "On je novi srpski genije"
Foto: TNF Srbija/Facebook | Ðokoviću orden Nikole Tesle: "On je novi srpski genije"
Tanjug

FILADELFIJA - Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković odlikovan je ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog svijeta.

U obrazloženju koje je potpisao Nikola Lončar, predsednik TNF iz Filadelfije, navodi se da je Nikola Tesla je cijelom svijetu donio budućnost, a Novak Ðoković je stvorio budućnost tenisa i modernog sporta.

"Novak Ðoković je novi Nikola Tesla i novi srpski genije. Svojim delima uzdigao je svetsku javnost, a nas Srbe učinio ponosnim. Mi mu se ovim ordenom zahvaljujemo i dajemo punu podršku u njegovom sportskom, humanitarnim i patriotskom radu".

Orden Nikole Tesle ustanovljen je u Teslinoj naučnoj fondaciji prije nekoliko godina kao odličje "U duhu Nikole Tesle“ ili "Tesla spirit award“.

Kako se navodi, povod za djodelu Ordena Nikole Tesle najboljem sportisti svijeta su neprijatna događanja u Australiji, koja su za posljedicu imala ponižavanje i rušenje ugleda samog Ðokovića, ali i njegovog srpskog naroda.

Iskazana netpeljivost, a u nekim slučajevima i mržnja prema Novaku, proizvela je i mržnju prema Srbima, što ne priliči državama i ličnostima iz demokratskog svijeta.

"Nikola Tesla i Novak Ðoković su tesno povezane ličnosti, jer potiču iz srpskog etnosa, jer se kao Dinarci i Srbi fizički liče, i jer su, što je za nas u TNF bilo najvažnije, svojim delima zadivili svet i pokazali mentalnu i duhovnu snagu srpskog naroda. Tesla i Ðoković su danas simboli i ambasadori srpskog naroda u svetu", smatra Lončar.

Predsednik TNF Srbija Zoran Bulović ističe da je prema podacima ove srpske organizacije iz Filadelfije, srpski genije Nikola Tesla danas najpoznatiji i najpopularniji Srbin na svijetu sa 63 miliona pojavljivanja na internetu i 33 spomenika i biste u 20 država svijeta.

"Novak Ðoković je uz rame Nikole Tesle. Novak je najpopularniji moderni Srbin u svetu, ima na internetu 17,3 miliona pojavljivanja, nosilac je dva velika priznanja kao najbolji teniser na planeti zemlji i kao najbolji svetski sportista u 2021. godini. U vreme ovih događanja u Australiji dobio je milion novih poruka iz čitavog sveta. Američki Srbi predlažu da se Ðokoviću podigne spomenik u Njujorku, pored monumetna Nikole Tesle, koji je Novak svojevremeno posetio", rekao je Lončar.

Teslina naučna fondacija će Ðokoviću uručiti Orden Nikole Tesle prvom prilikom, kada se dogovori susret sa najboljim sportistom svijeta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije