Ćirilica

Glamoč ne podiže rampu ćirilici

GLAMOČ - Djeca srpske nacionalnosti u Osnovnoj školi "Glamoč" u istoimenoj opštini ni ove školske godine nisu u mogućnosti da izučavaju srpski jezik i književnost, jer im, sudeći prema rječima predstavnika Srba, federalne odnosno kantonalne vlasti ne dozvoljavaju ovo pravo, a spominje se i mogući bojkot nastave, mada mnogi misle da to ne vodi do rješenja već dogovor.

Njemački oftalmolog: Srpska ćirilica najmanje zamara oči

Njemački oftalmolog dr Verner Veber nazvao je srpsku ćirilicu "prvom azbukom svijeta". On je odbranio doktorsku disertaciju u Lajpcigu 1937. godine na temu "Azbuke svijeta" kada je ustanovio da je srpska ćirilica "odmor za oči".

Šišmiš nasmijao Timarova i Đokovića

Objava glumca Srđana Timarova nasmijala je prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića, a tiče se šišmiša i ćirilice.

Štir: Nisam protiv ćirilice, pismo jedan svetac dao Slovenima

ZAGREB - HDZ-ov parlamentarac Davor Ivo Štir rekao je da protiv ćirilice u Vukovaru načelno nema baš ništa, ali da ju se mora depolitizovati.

"Prosvjeta" ukazala na ugroženost ćiriličnog pisma

Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini posljednjih godina koristi Dan slovenske pismenosti i kulture - 24. maj, kao priliku za organizovanje Dana ćirilice.

Predstavljeno novo ćirilično pismo za internet i štampu

Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar danas je javnosti predstavila "Areal RNIDS" - novo ćirilično pismo od četiri fonta koje se može koristiti za internet i štampu.

Ekstremisti u Hrvatskoj išarali ćirlične plakate, vlast i Crkva ćute

ZAGREB - Ćirilični džambo plakati sa sloganima tri predsjednička kandidata, Kolinde Grabar Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škora, koje je plasiralo Srpsko narodno veće, u okviru kampanje "Da se bolje razumemo", nije postigla cilj, jer su ih ekstremisti išarali, a vlast, Crkva i ostali ćute, piše danas Jutarnji list.

Linta: Obustava postupka za razbijanje ćiriličnih tabli skandal

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocjenjuje kao skandaloznu odluku hrvatskog pravosuđa da obustavi sudski postupak protiv hrvatskog veterana Marijana Živkovića, kome se sudilo za razbijanje ćiriličnih tabli septembra 2013. godine u Vukovaru.

Mladić statusom o ćirilici "zapalio" region: Laku noć, Vukovare moj

ZAGREB - Vraćanje srpskog jezika u Vukovar, otvorilo je staru polemiku među političarima, ali i u narodu u Hrvatskoj, što je napravilo "mali rat" na društvenim mrežama.

Kitarović se protivi vraćanju ćirilice u Vukovar

ZAGREB - Hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović se takođe usprotivila odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, a nakon razgovora sa gradonačelnikom Ivanom Penavom je izjavila da njegov stav u odnosu na sudsku odluku nije nepoštovanje, već poziv koji ona podržava.

Najčitanije