Ćirilica

Štir: Nisam protiv ćirilice, pismo jedan svetac dao Slovenima

ZAGREB - HDZ-ov parlamentarac Davor Ivo Štir rekao je da protiv ćirilice u Vukovaru načelno nema baš ništa, ali da ju se mora depolitizovati.

"Prosvjeta" ukazala na ugroženost ćiriličnog pisma

Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini posljednjih godina koristi Dan slovenske pismenosti i kulture - 24. maj, kao priliku za organizovanje Dana ćirilice.

Predstavljeno novo ćirilično pismo za internet i štampu

Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar danas je javnosti predstavila "Areal RNIDS" - novo ćirilično pismo od četiri fonta koje se može koristiti za internet i štampu.

Ekstremisti u Hrvatskoj išarali ćirlične plakate, vlast i Crkva ćute

ZAGREB - Ćirilični džambo plakati sa sloganima tri predsjednička kandidata, Kolinde Grabar Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škora, koje je plasiralo Srpsko narodno veće, u okviru kampanje "Da se bolje razumemo", nije postigla cilj, jer su ih ekstremisti išarali, a vlast, Crkva i ostali ćute, piše danas Jutarnji list.

Linta: Obustava postupka za razbijanje ćiriličnih tabli skandal

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocjenjuje kao skandaloznu odluku hrvatskog pravosuđa da obustavi sudski postupak protiv hrvatskog veterana Marijana Živkovića, kome se sudilo za razbijanje ćiriličnih tabli septembra 2013. godine u Vukovaru.

Mladić statusom o ćirilici "zapalio" region: Laku noć, Vukovare moj

ZAGREB - Vraćanje srpskog jezika u Vukovar, otvorilo je staru polemiku među političarima, ali i u narodu u Hrvatskoj, što je napravilo "mali rat" na društvenim mrežama.

Kitarović se protivi vraćanju ćirilice u Vukovar

ZAGREB - Hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović se takođe usprotivila odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, a nakon razgovora sa gradonačelnikom Ivanom Penavom je izjavila da njegov stav u odnosu na sudsku odluku nije nepoštovanje, već poziv koji ona podržava.

Ustavni sud odlučio: Srbi u Vukovaru će imati veća prava na upotrebu ćirilice

Srbi u Vukovaru ostvarivaće bitno veća prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali će i dalje postojati ograničenja koja proizlaze iz, kako tvrdi Ustavni sud Hrvatske, "potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-tih godina 20. stoljeća".

Izložba "Zlatne niti" u Trebinju: Ćirilica u vezu i zlatovezu

U galeriji trebinjskog Kulturnog centra je proteklog vikenda otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice" na kojoj su članice beogradskog udruženja "Beo etno vizija" predstavile 35 svojih vezova, nadahnutih ćiriličnim slovima iz rukopisnih knjiga srpskog srednjeg vijeka.

Banjaluka dobija "park ćirilice"?

BANJALUKA - Grad bi mogao da dobije i "park ćirilice" ako uspijemo pronaći odgovarajuću lokaciju za realizaciju ovog projekta, a pored toga uskoro bi ćirilica trebalo da bude promovisana i u Gospodskoj ulici, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Najčitanije