Černobilj

Prvi put poslije havarije Černobilja podignuta jelka u Pripjatu

KIJEV - U napuštenom ukrajinskom gradu Pripjat podignuta je praznična jelka prvi put od nuklearne nesreće u atomskoj centrali Černobilj 1986. godine.

Američki "Černobilj": Priča o jedva izbjegnutoj katastrofi

Sedam godina prije Černobilja, najveće nuklearne katastrofe u istoriji čovječanstva, dogodila se havarija na nuklearnoj elektrani u Pensilvaniji, a samo čudom je izbjegnuta tragedija koja je mogla da sa lica Zemlje izbriše čitavu tu američku državu, u kojoj živi skoro 12 miliona ljudi.

NVO upozoravaju: Celje je slovenački Černobilj

CELJE - Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija iz Celja upozorile su danas na povišeni nivo teških metala u zemlji u tom slovenačkom gradu i okolini, a zbog još nekoliko ekoloških problema, to mjesto su opisale kao "slovenački Černobilj".

Kako izgleda kontrolna soba reaktora koji je eksplodirao u Černobilju

Grupa od 15 novinara je dobila dozvolu da uđe u unutrašnjost četvrtog reaktora nuklearne elektrane u Černobilju.

Ušao u reaktor u Černobilu, dočekala ga scena iz noćne more

Instagramer Nil Ansel koji se pod nadimkom Abandoned Explorer bavi istraživanjem napuštenih mjesta je svoj najnoviji projekat odlučio snimiti u Černobilu.

Postoje ostrva koja su 1.000 puta radioaktivnija od Černobilja i Fukušime

Nakon eksplozije nuklearne elektrane u Černobilju 1986. godine, mnogi su tvrdili da je to područje postalo "najradioaktivnije mjesto na zemlji", pogotovo se to odnosilo na krov elektrane gde bi boravak od dva minuta mogao da posjetiocu upola smanji očekivani životni vijek, piše "Biznis insajder".

Kako je BiH izbjegla posljedice černobiljske katastrofe?

Ove godine navršile su se 33 godine od černobiljske, najveće nuklearne katastrofe u ljudskoj istoriji čije se posljedice osjećaju i danas.

Tempirana bomba gora od Černobilja: Ovo je najopasnije mjesto u Evropi

Nuklearni kompleks Selafild, smješten samo nekoliko kilometara južnije od granice između Škotske i Engleske, samo u posljednje dvije godine zabilježio je čak 25 bezbjednosnih incidenata.

Kako je priroda zagospodarila u Černobilju

Drveće i druga vegetacija dokazali su da su nevjerovatno otporni na intenzivnu radijaciju oko zone nuklearne katastrofe Černobilj.

Živi sama u zoni isključenja u Černobilju: Naša planeta je cvijet svemira

Černobilj je za neke misteriozna kontaminirana zona u kojoj ne treba boraviti, za neke izazov, ali nekima je to još uvijek dom.

Najčitanije