Černobilj

Ušao u reaktor u Černobilu, dočekala ga scena iz noćne more

Instagramer Nil Ansel koji se pod nadimkom Abandoned Explorer bavi istraživanjem napuštenih mjesta je svoj najnoviji projekat odlučio snimiti u Černobilu.

Postoje ostrva koja su 1.000 puta radioaktivnija od Černobilja i Fukušime

Nakon eksplozije nuklearne elektrane u Černobilju 1986. godine, mnogi su tvrdili da je to područje postalo "najradioaktivnije mjesto na zemlji", pogotovo se to odnosilo na krov elektrane gde bi boravak od dva minuta mogao da posjetiocu upola smanji očekivani životni vijek, piše "Biznis insajder".

Kako je BiH izbjegla posljedice černobiljske katastrofe?

Ove godine navršile su se 33 godine od černobiljske, najveće nuklearne katastrofe u ljudskoj istoriji čije se posljedice osjećaju i danas.

Tempirana bomba gora od Černobilja: Ovo je najopasnije mjesto u Evropi

Nuklearni kompleks Selafild, smješten samo nekoliko kilometara južnije od granice između Škotske i Engleske, samo u posljednje dvije godine zabilježio je čak 25 bezbjednosnih incidenata.

Kako je priroda zagospodarila u Černobilju

Drveće i druga vegetacija dokazali su da su nevjerovatno otporni na intenzivnu radijaciju oko zone nuklearne katastrofe Černobilj.

Živi sama u zoni isključenja u Černobilju: Naša planeta je cvijet svemira

Černobilj je za neke misteriozna kontaminirana zona u kojoj ne treba boraviti, za neke izazov, ali nekima je to još uvijek dom.

Glumac iz serije "Černobilj": Ujak mi je umro od posljedica katastrofe

Aleks Ferns (50) u seriji Černobilj glumi radnika Glukova, a i sam je u porodici imao slučaj bolesti uzrokovane černobiljskom katastrofom.

Sovjetski general opisao kako je stvarno izgledala katastrofa u "Černobilju"

O novoj seriji "Černobilj", koja se prikazivala na kanalu HBO, progovorio je i sovjetski general-major Nikolaj Tarakanov. On je za RT istakao da je ova ekranizacija tačno predstavila kako su izgledali njegovi postupci nakon nuklearne katastrofe 1986. godine. Dodao je da heroji nisu bili komandanti ili zvaničnici, već vojnici koji su svoje živote stavili na kocku.

Černobilj najbolja TV serija svih vremena

TV serija Černovilj koja nas na hrabar i zastrašujući način vodi u središte najgore nuklearne katastrofe u istoriji, je prema ocjenama IMDb-a oficijelno postala najbolja TV serija svih vremena.

Ko je bio Valerij Legasov, heroj Černobilja koji je spasao milione ljudi?

Iako je bio svjestan dugoročnih posljedica radijacije, Legasov je u Černobilju proveo četiri mjeseca odmah nakon katastrofe. Takođe je otkrio fundamentalnu grešku u dizajnu reaktora i objasnio je svijetu.

Najčitanije