Čile

Čile ulazi u svoju 13. sušnu godinu

SANTJAGO DE ČILE - Čile je primoran da racionališe vodu zbog suše bez presedana, dok naučnici kažu da su klimatske promjene glavni krivac.

Pčelari na ulicama Santjaga, policajce izbole pčele

SANTIJAGO - Četiri pčelara privedena su u Čileu nakon protesta koji pozivaju na podršku vlade njihovoj industriji.

Ko je mladi Hrvat koji će voditi Čile

Gabrijel Borić (35), bivši lider studentskog pokreta i lider ljevice novi je predsjednik države Čile, pokazuju preliminarni rezultati izbora na osnovu polovine prebrojanih glasova.

Ljevičar hrvatskog porijekla novi predsjednik Čilea

​Ljevičar Gabrijel Borić (35) postaće novi predsjednik Čilea, nakon što je pobijedio na predsedničkim izborima u nedjelju.

U Čileu se održava drugi krug predsjedničkih izbora

SANTIJAGO - U Čileu se danas održavaju predsjednički izbori koje je obilježila polarizovana kampanja dva vodeća kandidata od kojih je jedan predstavnik desnice a drugi bivši lider studentskih protesta iz redova ljevice.

U Čileu otkriven neobičan dinosaurusov rep

Čileanski paleontolozi predstavili su ove sedmice zaključke o dinosaurusu otkrivenom prije tri godine u Patagoniji za kojeg su rekli da ima vrlo neobičan rep, koji je zbunio naučnike.

Pronađena mumija stara najmanje 800 godina

Mumija za koju se procjenjuje da je stara najmanje 800 godina pronađena je na centralnoj obali Perua, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Naučnici otkrili fosilne ostatke "letećeg zmaja" u Čileu

Naučnici u čileanskoj pustinji Atakama otkrili su fosilne ostatke takozvanog "letećeg zmaja", pterosaurusa iz doba Jure koji je ranije bio poznat samo na sjevernoj hemisferi.

Otkrivena nova vrsta dinosaurusa

Naučnici su identificirali novu vrstu dinosaurusa iz dijelova kostura pronađenog u sjevernom Čileu.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni pogodio Čile

SANTJAGO DE ČILE - Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je danas provinciju Antofagasta u Čileu, saopštio je Evropsko-Mediteranski seizmološki centar.

Čileanci obučavaju pse da otkrivaju zaražene virusom korona

Policija u Čileu obučava pse da po mirisu ljudskog znoja detektuju oboljele od kovida-19.

Greška u sistemu: U Čileu "propušteno" 31.000 slučajeva

SANTIJAGO - Greška u kompjuterskom sistemu u Čileu dovela je do propusta više od 31.000 potvrđenih slučajeva korona virusa, ili gotovo šestine dosadašnjeg ukupnog broja, rekli su danas zdravstveni zvaničnici.

Snažan potres pogodio Čile

SANTIJAGO - Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale pogodio je rano jutros Čile, ali još nema podataka o eventualnoj šteti ili povrijeđenima, javila je američka Agencija za geološka istraživanja (USGS).

Indija obara rekord u broju zaraženih, u Čileu zdravstvo pred pucanjem

SANTIJAGO, NJU DELHI - Pandemija virusa korona dovela je zdravstveni sistem Čilea na ivicu pucanja, izjavio je predsjednik te zemje Sebastijan Pinjera.

Nestašica hrane u Čileu, sukob demonstranata i policije

SANTIJAGO - Policija i demonstranti sukobili su se u južnom dijelu Santijaga, prijestonice Čilea, a lokalni zvaničnici upozorili su na nestašicu hrane u siromašnim četvrtima zbog karantina uvedenog da se spriječi širenje korona virusa.

Najčitanije