Čokolada

Ko su najveći proizvođači čokolade u EU

U EU je u 2019. godini proizvedeno 3,7 miliona tona čokolade, navodi Statistički zavod EU.

Čokolada padala s neba u švajcarskom gradiću Oltenu

Stanovnike švajcarskog gradića Oltena iznenadila je neuobičajena nepogoda kad je počeo da pada čokoladni snijeg.

Koja čokolada ima pravo da bude četvrtasta?

Proizvođači dvije najpopularnije njemačke čokolade "Milka" i "Riter Sport" nakon deset godina završili su svoju svađu pred sudom, piše onlajn magazine "Jurop tudej".

Sedam manje poznatih činjenica o čokoladi

Danas je svjetski dan čokolade, jedne od omiljenih poslastica. Redovna konzumacija čokolade s visokim postotkom kakaa smanjuje rizik od dobijanja srčanih bolesti, jača koncentraciju i pamćenje te pruža osjećaj zadovoljstva, ali tu su i neke manje poznate činjenice.

Toalet-papir na rafama, Španci gomilaju vino, pivo i čokoladu

Toaletni papir više nije problem. Španske prodavnice su ih prepune. Umjesto toga Španci panično kupuju vino, pivo, masline, čips i čokoladu ili ih naprosto više konzumiraju, piše dpa.

Tamna čokolada, dar za dušu i tijelo

Od svih vrsta čokolade, tamna, crna čokolada smatra se najzdravijom i najkvalitetnijom vrstom čokolade i to s razlogom - sadrži minimum 50 odsto kakao dijelova (mliječna ima 30 odsto), dakle najveći procenat kakao zrna, uz šećer, vaniliju i sojin lecitin.

Otvoren Muzej čokolade: Beograd dobio mjesto za sladokusce

Glavni grad Srbije dobio je prvi Muzej čokolade u kome posjetioci mogu degustirati slatke eksponate, ali i upoznati se s istorijom kakaoa i čokolade, kao i saznati razne zanimljivosti o ovom slatkišu.

Čokoladna rapsodija od prašuma do mita i korupcije

Sve što vam treba u životu je ljubav, ali ponekad i malo čokolade neće naškoditi. Njom možemo da izrazimo ljubav, ona nas čini srećnim, zadovoljnim i voljenim. Vjerovatno je sve to imao na umu astečki vrhovni bog kada je darovao ljudima stablo kakaoa kao poseban blagoslov.

Šta sve može rogač

Rogač (Ceratonia siliqua) krupno je zeleno stablo koje raste na sredozemnom području, a doseže visinu i do 20 metara. Pripravci od rogača koriste se za liječenje proljeva, probavnih smetnji i žgaravice.

Crna ili mliječna čokolada - da li su iste?

Osnovni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svom sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protivupalno djelovanje na organizam.

Najčitanije