Čokolada

Otvoren Muzej čokolade: Beograd dobio mjesto za sladokusce

Glavni grad Srbije dobio je prvi Muzej čokolade u kome posjetioci mogu degustirati slatke eksponate, ali i upoznati se s istorijom kakaoa i čokolade, kao i saznati razne zanimljivosti o ovom slatkišu.

Čokoladna rapsodija od prašuma do mita i korupcije

Sve što vam treba u životu je ljubav, ali ponekad i malo čokolade neće naškoditi. Njom možemo da izrazimo ljubav, ona nas čini srećnim, zadovoljnim i voljenim. Vjerovatno je sve to imao na umu astečki vrhovni bog kada je darovao ljudima stablo kakaoa kao poseban blagoslov.

Šta sve može rogač

Rogač (Ceratonia siliqua) krupno je zeleno stablo koje raste na sredozemnom području, a doseže visinu i do 20 metara. Pripravci od rogača koriste se za liječenje proljeva, probavnih smetnji i žgaravice.

Crna ili mliječna čokolada - da li su iste?

Osnovni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svom sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protivupalno djelovanje na organizam.

Recept za savršenu toplu čokoladu

Pored toga što će vas ugrijati, ovaj napitak će vam poboljšati raspoloženje i obezbijediti dragocjene trenutke sa djecom u hladnim zimskim danima.

Topla čokolada, zimska poslastica ljekovitih svojstava

Topla čokolada ili piće bogova, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet.

Čokoladna torta od samo tri sastojka

Ko može reći "ne" čokoladnoj torti? One su uglavnom kalorične, ali uz samo tri sastojka, mogu biti manje kalorične a jednako ukusne.

Kamion pun čokolade sletio sa puta

SANSKI MOST - Prve snježne padavine potkraj ove godine donijele su i probleme u saobraćaju, pa je tako u blizini sela Tomina, na magistralnom putu koji povezuje Sanski Most i Ključ došlo do slijetanja kamiona s puta.

Jedenje tamne čokolade može proizvesti isti osjećaj kao kanabis?

Dobro je poznato da tamna čokolada ima brojne prednosti, ali naučnici Univerziteta u Londonu došli su do još jednog otkrića.

Zagreb dobija Muzej čokolade

Zagreb će sutra dobiti Muzej čokolade, koji će pored te poslastice prikazati i niz edukativnih, istorijskih i kulturnih sadržaj, ali i zabavne interaktivne segmente u kojima posjetioci mogu da uživaju svim čulima.

Najčitanije