Šengen

Šarović podržava inicijativu "mali Šengen"

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Mirko Šarović (SDS) rekao je danas da podržava inicijativu "mali Šengen", odnosno povezivanja regiona, smatrajući da BiH treba da bude u tom projektu od početka i da je to izvodljivo.

Šta bi pristupanje malom Šengenu značilo za BiH?

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH će na prijedlog srpskog člana Milorada Dodika na narednoj sjednici odlučivati o pristupanju BiH inicijativi mali Šengen. Ekonomisti i privrednici saglasni su - puna sloboda kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala sa zemljama regiona doprinijela bi ekonomskom razvoju.

"Mali Šengen" bi pokrio tržište od 18 miliona ljudi

SARAJEVO, BANJALUKA - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, predložio je da BiH pristupi inicijativi "Mali Šengen", a o tome će se odlučivati već sljedeće sedmice na sjednici Predsjedništva BiH.

Brnabić: Nadam se da će BiH i Crna Gora biti dio "mini Šengena"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izuzetno važno što se Priština sporazumom potpisanim u Vašingtonu obavezala da pristupi "mini Šengenu" i izrazila nadu da će to značajno ubrzati impelementaciju te inicijative i da će joj se sada pridružiti i druge zemlje.

Bh. građani bezuslovno mogu samo u tri zemlje

SARAJEVO - Građani BiH u jeku pandemije virusa korona bezuslovno mogu da putuju u Tursku, Srbiju i Bugarsku, dok im je za putovanje u Albaniju, neophodna samo potvrda o raspoloživosti smještaja tokom boravka u ovoj zemlji.

Šta BiH treba da uradi da zadrži bezvizni režim

BRISEL - Evropska komisija objavila je izvještaj o uslovima koje zemlje treba da ispune kako bi zadržale bezvizni režim u Šengenskoj zoni, u kojem se kao nedostaci navode loša koordinacija BiH u upravljanju krizom i slabe presude na polju organizovanog kriminala i korupcije.

Njemačka otvara granice za sezonce iz EU bez ikakvih restrikcija

BERLIN - Njemačka će od 16. juna dozvoliti ulazak sezonskih radnika iz država članica Evropske unije i zone Šengena, bez ikakvih restrikcija.

Borel: Postepeno otvaranje spoljnih granica EU od 1. jula

BRISEL - Evropska komisija će do kraja nedjelje izaći sa strategijom za postepeno otvaranje spoljnih granica EU, počev od 1. jula, najavljeno je u Briselu.

Koje zemlje EU otvaraju granice i kada

LION - Sa popuštanjem mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona, zemlje EU počinju da otvaraju svoje granice, pa se mnogi pitaju gdje će moći da idu za odmor, a otvaranje granica sa Srbijom za sada su najavile samo Grčka i Bugarska.

Kako ponovo oživjeti zonu Šengena?

BRISEL - Šengenska zona slobodnog kretanja, koja, osim 22 zemlje članice EU, uključuje Norvešku, Island, Švajcarsku i Lihtenštajn, gotovo je proglašena mrtvom kada je, zbog pandemije virusa korona, većina ovih država ponovo uvela kontrole na granicama.

Najčitanije